Šokantan snimak: Pogledajte kako izgleda bolnica prepuna pacijenata zaraženih koronavirusom u Italiji /VIDEO/

1555

Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom koronavirusa najteže pogođenoj bolnice u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenoj talijanskoj regiji.

Spomenute strašne prizore na u ratu protiv bolesti COVID-19 zabilježili su novinari Sky Newsa kada su posjetili Bergamo. U tome ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII. trenutno gubi.

“Moramo koristiti svaki komadić prostora”, otkriva voditeljica odjela za medije bolnice Vanna Toninelli dok objašnjava da tradicionalna podjela prostora na čekaonice, hodnike i odjele ovdje više ne vrijedi.

Broj zaraženih koronavirusom koji trebaju bolničko liječenje na sjeveru Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa sjevera mogla bi se vrlo lako preslikati na ostatak države.

Osoblje bolnice radi punom parom kako se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršali. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruže osobljem. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znakove, daju im infuziju i prikapčaju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivnog liječenja. Tamo se liječe pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, no u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mjesta. Da su bilo gdje drugdje na svijetu, bili bi na intenzivnoj. Da bi ih se u bolnici Papa Ivan XXIII. primilo u intenzivnu moraju biti na rubu smrti. Nije dovoljno što su “samo” jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na sjeveru Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

Grad Bergamo pozvao je Sky News k sebi kako bi svi vidjeli kako izgleda katastrofa, katastrofa bez presedana.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija koronavirusa. Više nema, ‘nismo znali’. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Liječnici u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju izjednačiti pritisak vazduha u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumijevanje i to malo riječi što uspiju izustiti.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku niko nije očekivao. “I neka se zna – ovo nije ništa nalik gripi. Ovo nalikuje hroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata”, naveo je novinar Sky Newsa koji je predvodio izvještavanje iz Bergama.