ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Poljska postaje vojna supersila: Potrošit će 110 milijardi eura na odbranu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kad je zalutali projektil prošlog tjedna pao na poljski teritorij i ubio dvoje ljudi, evropske čelnike uhvatila je panika, piše POLITICO.

Dugotrajno nepovjerenje Poljske prema svemu ruskom i duboka antipatija sadašnje vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Bruxellesa do Berlina kako bi poljska vlada mogla učiniti nešto nepromišljeno.

Međutim, umjesto da izgubi živce, Varšava se ponijela stoično, stavivši svoje oružane snage u stanje pripravnosti, istovremeno držeći svoj barut suhim, sve dok nije postalo jasno što se zapravo dogodilo. Ubrzo je stigla i potvrda kako se zapravo radilo o projektilu protivzračne odbrane koji je ispalila Ukrajina i koji je zalutao do njihova zapadnog susjeda.

Takva smirenost rezultat je procesa koja je Evropa godinama ignorirala; Poljska je izgradila najsnažniju evropsku vojsku. Koja će samo nastavljati jačati.

– Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Evropi – rekao je za Politico neimenovani visoki dužnosnik američke vojske u Evropi, naglašavajući ključnu ulogu koju je Poljska odigrala u podršci Ukrajini i u jačanju odbrane NATO-a na Baltiku.

Njemačka, tradicionalni američki saveznik u regiji, ostaje njihov logistički centar. Ali beskrajne analize Berlina, koje na kraju nisu vodile nigdje, kao i nedostatak bilo kakve strategije, nisu ih učinili uistinu učinkovitim vojnim partnerom SAD-a, otkrio je isti dužnosnik.

I tako dok Njemačka nastavlja samo teoretizirati o budućim vojnim planovima, Poljska u svoje oružane snage već godinama ulaže znatna sredstva.

Varšava je tako nedavno saopćila da će povećati ciljanu potrošnju za odbranu s 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda na čak 5 posto.
U međuvremenu poljski ministar odbrane Mariusz Błaszczak obećao je da će njegova država uskoro imati i “najmoćnije kopnene snage u Evropi”. Na dobrom je putu.

Poljska već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima mnogo veći broj vojnika. U ovome trenutku njihova ima 150 hiljada vojnika, a cilj je doseći broj od 300.000 do godine 2035. Njemačka trenutno ima 170.000 vojnika.

Poljska je ovog proljeća potpisala ugovor vrijedan 23 milijarde zlota (4,9 milijardi eura) za 250 tenkova Abrams iz SAD-a — koji bi trebali biti brza zamjena za 240 tenkova iz sovjetske ere koji su poslani Ukrajini. Njezino zrakoplovstvo opremljeno je američkim F-16, a Varšava je 2020. potpisala ugovor vrijedan 4,6 milijardi dolara za 32 lovca F-35. Ali fokus njegove nedavne vojne potrošnje bila je Koreja, gdje je potpisan niz ugovora o kupnji tenkova, zrakoplova i drugog oružja.

– Do sada je Poljska iz Koreje naručila oružje u vrijednosti od 10 do 12 milijardi dolara – rekao je Mariusz Cielma, urednik i analitičar na Nowa Technika Wojskowa, web stranici za vijesti i analizu vojne tehnologije.

Narudžba iz Koreje uključuje 180 tenkova K2 Black Panther, 200 haubica K9 Thunder, 48 lakih jurišnih zrakoplova FA-50 i 218 raketnih bacača K239 Chunmoo. No to je samo rabljena oprema. Poljski apetiti za novim oružjem još su veći.

Tako se očekuje da će do kraja ovog desetljeća Korejci Poljskoj isporučiti ukupno 1000 tenkova K2 i 600 haubica K9.

– Nijedna zapadna zemlja ne želi toliko oružja, niti u tako kratkom periodu povećati svoju vojsku.

Iako niko ne dovodi u pitanje ambicioznost poljske potrošnje, neki se pitaju o njegovoj izvedivosti, kao i političkim motivima koji pokreću taj pritisak. Do 2035. namjeravaju potrošiti ogromnih 524 milijarde zlota, ili više od 110 milijardi eura na vojsku.

Agencije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA