ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

“Položaj RS-a jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Ruske Federacije”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Položaj Republike Srpske ostaje jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Ruske Federacije, bez obzira na sve probleme sa kojima se ruska država trenutno suočava, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Govoreći na promociji ruskog prevoda knjige “Naoružavanje istinom”, autora Milana Ljepojevića u Ruskom domu u Beogradu, Bocan-Harčenko je istakao da je opredjeljenje Rusije da se bori za očuvanje Republike Srpske i njenih prava jasno potvrđeno u razgovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Odlično znam za veoma štetne pojačane aktivnosti na poništavanju dejtonskog principa i pokušaje isključenja Rusije u rješavanju problema koji se odnose na BiH. Ali, to je nemoguće, baš kao što nije moguće ni rješavanje pitanja Kosova bez Rusije, koja je stalni član Savjeta bezbjednosti UN” naglasio je Bocan-Harčenko.

On je ocijenio da je očuvanje Dejtonskog sporazuma najvažniji zadatak ne samo u regionu nego i u Evropi ukoliko ona, zaista, želi stabilnost u ovom regionu, koji je evropski.

Ove poruke ruskog ambasadora direktna su prijetnja Bosni i Hercegovini. Ovo je prvi put da smo saznali da je manji bh. entitet jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije.Znamo da je Skupština Srbije u Strategiji nacionalne bezbjedonsti i Strategiji odbrane Srbije uvrstila očuvanje kao prioritet spoljne politike Srbije. Sad smo saznali da istu stragiju ima i Rusija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA