Posljednja nada Herceg – Bosne: Zašto u zapadnoj Hercegovini željno iščekuju Radončićev uspjeh

1722

Insistiranje da HDZ-a po svaku cijenu u praksu provede novi izborni zakon kojim bi se izvršila potpuna etnoteritorijalizacija političkog sistema u BiH i grubo narušila politička prava desetina hiljada građana Federacije na onim teritorijama na kojima su entička manjina, posljednjih mjeseci je dovelo do zaoštravanja odnosa i podizanja tenzija u većem entitetu. Na žalost HDZ-a, većina parlamentarnih stranaka u FBiH protivi se ovakvim izbornim rješenjima, te je mogućnost da ona zažive kroz redovnu parlamentarnu proceduru minimalna.

Stoga, ne treba pretjerano da iznenađuje što je HDZ-u stalo da po svaku cijenu pronađe bošnjačkog partnera za svoj koncept dodatne etnoteritorijalizacije BiH i uvođenja modela gotovo potpunog etničkog odlučivanja u izboru političkih predstavnika. I čini se da takvog partnera već odavno imaju.

U svom današnjem autorskom tekstu u Večernjem listu, mediju bliskom HDZ-u BiH, Zoran Krešić navodi  da bi dolaskom “novih garnitura” na vlast u Sarajevu moglo biti i riješeno pitanje izbornog zakona, naravno, po HDZ-ovom ukusu. Već u sljedećoj rečenici Krešić nam otkriva ko su te nove garniture:

“Najprije se to odnosi na predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji je, oslobođen političke optužnice, spreman promijeniti cijelu paradigmu odnosa”.

U prilog svojim tvrdnjama Krešić navodi i Radončićevu izjavu kako “nema koristi od toga da Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike u vlasti…”.

Upravo ovakve i slične izjave na fonu “da svako sebi bira predstavnike”, Radončić je i ranije u nebrojeno puta davao. Također, nije ni posebna tajna da ovaj nastavnik likovnog iz Gusinja s Dodikom i Čovićem odavno gaji bliske odnose te da je, i pored svih rušilačkih politika prema državi BiH, ovaj dvojac u Radončićevom privatnom glasilu godinama pošteđen bilo kakvih kritika i osuda, za razliku od svih lidera probosanskih stranaka.

Stoga, kada Dodik i Čović najavljuju svoj postizborni “plan B” te ističu kako će oni sami birati svog budućeg bošnjačkog partnera u vlasti, jasno je koji lik sa bošnjačke političke scene je idealan saveznik za realizaciju njihovih političkih ciljeva.

(Slobodna Bosna)