Potpredsjednica Irana Masoumeh Ebtekar zaražena koronavirusom

228

Potpredsjednica Irana Masoumeh Ebtekar zaražena je potencijalno smrtonosnim koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Savjetnica u uredu potpredsjednice Irana Fariba Ibtihaj kazala je za Iransku novinsku agenciju (IRNA) da je Ebtekar jučer bila pozitivna na testu na korona virus.

“Potpredsjednica Ebtekar je na kućnom liječenju, a zbog mjera predostrožnosti svi u njenom kabinetu smo podvrgnuti testiranju na koronavirus i u subotu očekujemo nalaze“, kazala je Ibrihaj.

U Iranu je od posljedica zaraze korona virusom preminulo najmanje 26 osoba, a iz Ministarstva zdravstva te zemlje saopćeno je da je tim virusom zaraženo 245 Iranaca.

Među zaraženim su i zamjenik ministra zdravstva Iraj Harirchi, parlamentarni zastupnik Mahmoud Sadqi i šef parlamentarne komisije za nacionalnu sigurnost i vanjske poslove Mojteba Zannour.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 30 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini. Bolest je službeno nazvana COVID-19.