Potpredsjednica SDP BiH Benjamina Karić zvanični prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva

162

Povjereništvo sarajevskog SDP-a danas je jednoglasno odlučilo da će doc.dr. Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva. Doc.dr. Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc. dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.
“Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže”, navodi se u saopćenju.

“Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bilo veliki šok i još veće razočarenje. Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali, jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni. Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti”, navode iz SDP-a.