SAFF

Potresno svjedočanstvo / Huso je bio moj komšija, imao je trojicu braće – Nijedan nije preživio genocid

Facebook
Twitter
WhatsApp

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić podijelio je na društvenim mrežama još jedno jezivo ratno svjedočanstvo.

-Huso je inače bio moj komšija. Imao je trojicu braće. Odrastao sam s njima. Zijada, Nermina i Jasmina. Nijedan nije preživio genocid. I mi ćemo njihovu priču ispričati barem. I sve druge. I nema kampanje, uvreda i objeda koje će to spriječiti, poručio je Suljagić.

“Huso (Zaima) Salihović, rođen je 1964. godine u Bratuncu gdje i odrastao. Huso je pohađao prvu godinu na Univerzitetu u novom SADU 1988., kada se vjenčao sa suprugom Havom. Jedan od četvorice braće, Huso je radio u rudniku boksita u Milićima. Bio je tih i povučen, najsretniji kada se igrao sa sve tri kćerke.
Tokom rata često je išao u dolinu rijeke Drine u potrazi za hranom koju bi zatim mijenjao za dječiju hranu. Jednom je bio i ranjen, ali mu je ruksak koji je nosio spasio život. Kada je Srebrenica pala pod kontrolu tzv. VRS, Husin otac, Zaim, odveo je Havu i djevojčice u Potočare.
Huso je posljednji put viđen živ tokom prvog dana Marša smrti.
Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 1998. godine u masovnoj grobnici Zeleni Jadar nadomak Srebrenice. Svaki dan pamtimo, jedan dan ne zaboravljamo!”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA