Povodom godišnjice masakra na Markalama: Poziv pravosuđu BiH za formiranje tima za pitanje opsade Sarajeva

83

Danas se navršavaju 24 godine od strašnog zločina nad građanima Sarajeva. Granata koja je na Markalama ubila 43 građana i 84 teško ranila je djelo zlikovaca koji su po komandnoj odgovornosti procesuirani u Hagu.
Danas se navršavaju i 24 godine kako tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu podigla niti jednu optužnicu za opsadu Sarajeva.

Dok tužilaštva BiH u kolonama odvode optužene Bošnjake iz tzv. zaštićenih zona UN-a: Sarajeva, Bihaća, Goražda, Srebrenice …grad Sarajevo i bh. javnost nijemo posmatraju najveću sramotu od Dejtonskog sporazuma – 24 godine niko nije optužen za najdužu svjetsku opsadu gdje je ubijeno više od deset hiljada civila i 1600 djece.

Ova sramota svih nas je samo jedan od razloga zašto ne želimo podržati tzv. Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja predstavlja kontinuitet direktnih uplitanja i djelovanja Srbije i Hrvatske.

Danas pozivamo pravosuđe BiH i na prvom mjestu tužilaštva u BiH svih nivoa da hitno pokrenu procese i da se formira tim međunarodnih tužilaca za opsadu Sarajeva ,umjesto tima koji se i nakon odbijanja Haga, formirao u BiH za navodne zločine u Dobrovoljačkoj s ciljem optuženja rukovodstva RBiH, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.