Poziv donatorima za uključenje u akciju “Asfalt za selo Jastrebac”

350

U jučerašnjem, kratokom ali veoma produktivnom razgovoru, sa gospodinom Muhamedom Jusufovićem, predsjednikom općinskog vijeća Žepče, dobila sam radosnu i ohrabrujuċu informaciju vezanu za daljni razvoj i progres puta kroz selo Jastrebac, kao i informacije vezane za sanaciju glavnog puta do sela Jasterbac, te novog alternativnog put od Lagera do sela. Naime  predsjednik općinskog vijeća Žepče, gospodin Muhamed Jusufović  je obeċao dodatnu pomoċ selu Jastrebac u vidu betona a više detalja o samoj pomoċi i realizaciji ċemo saznati iduċe sedmice. Predsjednik opċinskog vijeċa Žepča, gospodin Jusofoviċ je istakao da je trenutni prioritet za Opštinu Žepče rad na glavnom putu do selo Jastrebac te je naglasio da je imperativno I od vitalnog znažaja da se put osposobi do zimskih dana  kako be djeca, radnici kao i ostali mještani neometano putovali do škole, posla i ostalih željenih destinacija. Pored ove pomoċi, gospodin Jusufović je obeċao pomoċ novoizgrađenom, alternativonom  putu od Lagera do sela Jastrebac iduċe 2017 godine. Ovaj put je od vitalnog značaja sa selo Jastebac i od historiske važnosti provenstveno zbog  manje  kilometraže i lakšeg održavanja u odnosu na glavni put za selo Jastrebac.

Inače  akcija pod nazivom “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” počela je sa realizacijom, 19.Juna. 2016 god. Nekolicina vrijednih, odlučnih i optimističnih mještana sela Jastrebac, na čelu sa vođom  akcija Suljom Beċirovic, počela radove na putu kroz selo. Mještani sela Jastrebac, inače omanjeg sela koje zajdeno sa ostalih deset susjednih sela sačinjava mjesnu zajednicu Željezno Polje, Opštine Žepče, su sa svojim alatom uključujuċi: krampove, lopate, traktore, ili koje veċ šta imao, sretni i puni elana i entizijazma, krenula u radnu akciju popravke i betoniranja puta kroz selo Jastrebac. Kao svaki početak ni ovaj nije bio lahak. Sumnja u uspjeh projekta, rasprave oko proširenja puta, dionica od koje  treba počet radove, rasprave o donacijama i netrasprentnosti financiskog izvještaja, ko je inicijator a ko vođa projekta su samo neke od tema o kojima mještani Jastrebaca su raspravljali zadnjih nekoliko sedmica.

Prva dionica puta na kojoj su počeli raditi bila je 118 metara duga. Iako su dolazili da rade na putu, svaki dan, volonterski, ipak čak ni oni najoptimističniji nisu vjerovali da ċe njihov rad i trud, uz pomoċ donatora širom svijeta, biti tako lijep i očaravajuċi. Radovi na prvoj dionici puta su trajali više od dvije sedmice. Iako je bilo žestokih rasprava o širini puta i načinu vođenja akcije ,  napokon je se ugledao put, nov, širok, betoniran, bez rupa, kamenja i blata po putu. Mještani Jastrebca su se osjeċali sretni, zadovoljni i ponosni. Jedna dionica puta je uspješno završena uz zajednički rad i trud i zahvaljujuċi vještom vođstvu Sulje Beċiroviċa te požrtvovaom radu prvih volontera.

Mehemed Beċiroviċ, sedamdeset-četvorogodišnjak, mještanin Jastrebca koji je  radio na ovoj dionici puta svaki dan  ne krije svoju radost i sreċu, kad kaže’ Ah kako nam je sad lijepo hodati i kako je lijepo pogledati ovaj novi put” Svoju radost i sreċu ne krije ni  Elvedina Beċiroviċ, inače  moj fotograf i saradnik, zajedno sa  lijepim mladiċem Hurmom Beċiroviċem, te  Samedom Beċiroviċe,  koji su me redovno snadbijevali photografijama te mene ali i cijeli svijet informisali o radu progresu puta. Lično mislim da bi malo ko ostao ravnodušan na riječi Nesiba Beċiroviċa, koji je kičma ove akcije i ključni čovjek, volontirajuċi svaki dan sa svojim traktorom  bez ikakve nadoknade kad kaže “ Ja se jednostavno ne mogu nagledati ovog novog  puta. Odem na vrh puta i gledam čitavu dionicu, novu trasu; široku, bez kamenja i blata, pa haman hoċe da mi srce iskoči od dragosti.” Dok Eldina, dodaje da “ovaj novi put  je  sad novo korzo po selu Jastebacu, narod šeta u cipalama i papučama, radue se a i auta sad prolaze ovim putem, Put pravo oživo.” Dužina prve betonirane  dionici je 118 metara je utrošeno 9 mixera betona. Od čega je Opština Žepče , zahvaljujuċi Muhamedu Jusufoviću, predsjedniku općinskog vijeća Žepče, te naravno općinski gradonačelnik Mato Zovko  donirala, sa skromnih 30 kubika betona, ili 6 mixera betona. Dok su ostala tri mixera kupljena srestvima donatora.

Po mudrom rasporedu vođe projekta, Sulje Beċiroviċs, paralelno sa radom na prvoj dionici, radovi su počeli na još tri dionice u selu. Ovom taktikom se pokušalo  smiriti tenzije među mještanima sela te  uvjeriti narod da je cilj organizatora projekta da ċe se raditi na svim dionicama puta u selu. Gotovo cijelo selo se uključilo u projekat “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” te je mještane Jasterbca zuzela euforija BETON DO SVAKE KUĊE, tako da akcije dobila novo ime  umjesto ASFALT ZA SELO JASTREBAC” mještani koriste slogan“BETON DO SVAKE KUĊE.” Doista sreċa, uzhiċenje mještana Jastrebca je neizmejriva. Malo ko bi ostao ravnodušan gledajuċi sreċu, zajednički rad, šale, sretne lica, osmjehe na licima volontera, zatim djece, žena, zbog progresa puta. Dionica po dionica puta kroz selo Jastrebac se pretvarala, od uskog, kamenog, zaraslog puta u proširen, čist, betoniran put. Mještani Jastrebca, zajedno, udruženi, sretni i veseli su udarnički radili na put više od 25 dana. Uspeli su očistiti, proširiti, poravnati, ispeglati i betonirati malo manje od 400 metara puta kroz selo Jastrebac i tako uljepšati i izmijeniti panoramu sela.

Međutim, iako je se dosta  uradil, još je veliki posao  ispred nas. Preostalo je još nekoliko dionica da se uradi tako da bi svaka kuċa dobila beton pred kuċu i riješila se makadama. Zato, dragi moji dobri Bošnjaci širom svijeta koji ste finansirali radove na putu do sada, mi još uvijek trebamo vašu pomoċ da bi mogli usreċiti svakog mještana sela Jastrebaca. A koliko je važno da svaki mještanin dobije urađen put do svoje kuċe najbolje vam ilustrije primjer Ibrahima Beċiroviċa, koji je bez ikakve nadoknade radiom udarnički, s ljubavlju i ne žaleci davao sve od sebe,   svaki dan  i koji me je nekoliko puta zamolio “ Molim te nemoj da mene zaobiđe ova akcije. Znaš kakav je pristup mojoj kuċi, molim te obavezno da se radi i ova dionica puta”  Drugu poruku sam dobila preko facebooku, ali mjestanin želi biti anoniman i piše mi “ Ako zaobiđeš moju kuċu, kako ċeš pred Boga. Znaš da ja nikada sebi sam ne mogu napraviti put.” Ovo su samo dva primjera, kako mještani Jastrebca strepe da se akcija ne nastavi i da beton ne dođe do svačije kuċe.

Moji cijenjeni donatori, kao inicijatoru akcije “ ASFALT ZA SELO JASTREBAC,” mi je od krucijalne važnosti da svaki mještanin Jastrebca dobije dobar prilaz svojoj kuċi. Svakodnevno čujem tih vapaj iz sela Jastrebca za pomoċ I brigu od mještana te neizmejrnu solidarnost  da svaka kuċa dobije solidan pristup te da se niko od komšija, ma koliko daleko bio od glavnog puta, se ne ostavi bez puta  i da se  osjeċa odbačen i zaboravljen. Ali bez vas, vaše pomoċi i donacija, ja sam bespomoċn kao i mještani mog sela Jastrebca. Samo svi zajedno, udruženi  zajednički možemo uspješno privesti ovu akciju kraju. Vi svojim  darežljivim donacijama, a mještani Jastrebca svojim volonterskim radom. Kao što sam veċ ranije istakla, zahvaljujuċi vašim donacijama kao i skromnoj pomoċi  Optštine Žepče, mi smo uspjeli dosta uraditi. Međutim, još nas čeka veliki posao. Zato vas molim i apeliram na vas da velikodušno donirate i pomognete nam da uspješno završimo ovu našu ali i vašu akciju. Iskreno se nadam da ċe ova akcija motivisati i druge Bošnjake sirom svijeta da i oni pokusaju pokrenuti slične akcije kojima ċe olakšati svakodnevni život naših dragih i časnih Bošnjaka. Pokretanje I građenje puteva, vode, džamija, mekteba, škola,biblioteka, WC-ova, odmarališta, su samo neki od projekata koje moramo pokrenuti i podržati. Posebno bih aprelirala na svoje Bošnjakinje, ma gdje bile, da se stavljaju na čelo ovih i sličnih projekata ali, sto je jos važnije,da ih velikodušno, pomažu svojim donacijama.

Za donacije u Švicerskoj možete kontaktirati Sulju Beciroviċa i Ejuba Beċirovica. Za donacije u Bosni mozete kontaktirati Nesiba Beċiroviċa a sva ostala mjesta širom svijeta, molim vas donirajte putam programa GOFUNDME. Pratite ovaj link https://www.gofundme.com/24yg3t8 gdje možete naċi detaljnije informacije o samoj akciji “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” . Sva pitanja vezana za ovu akcije mozete uputiti meni putem facebooka, https://www.facebook.com/aisa.purak ili mog email [email protected] .

Teško je naċi pravu riječ i spomenuti sve aktere koji su  svojim radom, trudo, donacijama, talentima, učestuju i doprinose uspjehu ove akcije. Nikada sretnija niti ponosnija nisam bila na svoju familiju, komšije, mještane moga Jastrebca, kao sad u toku ove akcije, koji su svi zajedno, marljivo i odlučno rade i bore se  da put dođe do svake kuċe u selo. Rezultati su zadivljujuċi. Zatim sam ponosna i zahvalna mladima našeg sela: Suhbiji Beċiroviċu, Ejubu Beċiroviċu i Amini Purak, koji su velikodušno donirali za hranu volonterama puta. Te Bilalu Isakoviċu, direktoru IML televizije koji je svojimi radom i reportažom uveliko doprinio uspjehu akcije “ASFALT ZA SELO JASTREBAC”

 

Inicijator akcije,

Aiša Purak