Predsjednica Skupštine Kosova: Ne treba dozvoliti ‘bosnizaciju’ Kosova

198

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani upozorila je da će konačni sporazum koji bi mogao biti postignut sa Srbijom, ostati neratifikovan ako ne bude prihvatljiv za Skupštinu.
Kako je saopšteno tokom sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, Osmani je naglasila potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.

Ona je kazala da su ustavni sistem Kosova i teritorijalno jedinstvo nepovredivi i da ne bi trebalo da budu dio pregovora. Osmani je komesaru EU za dijalog Kosovo-Srbija rekla da bi odluka Ustavnog suda Kosova trebalo da bude primjenjena na ZSO i da ne treba dozvoliti “bosnizaciju” Kosova.
Predsjednica Skupštine zatražila je od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primijeni do sada postignute sporazume, kao i da uzme u obzir izjave govora mržnje nekih visokih srpskih državnih zvaničnika.

Naročito je zahtijevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica u Srbiji, a takođe zahtijevala je i konkretne akcije srpske strane u rasvijetljavanju sudbine nestalih.