petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Predsjednik Erdogan u Sisku otvorio Islamski centar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Drago mi je da smo zajedno završili ovaj dragocjeni projekat koji je znak našeg prijateljstva i bratstva. Vjerujem da će ovaj centar biti jedna od glavnih adresa susreta i druženja u gradu gdje će vrijeme provoditi i naši prijatelji drugih vjera, kazao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na ceremoniji otvaranja Islamskog kulturnog centra u hrvatskom gradu Sisku, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu otvorenja prisustvovali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj muftija zagrebački Aziz Hasanović, reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović te delegacije nekoliko zemalja, uključujući Turkiye.

Erdogan je na samom početku izrazio zahvalnost predsjedniku Hrvatske, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj i svim ljudima u Hrvatskoj što su kompleksu u Sisku dali njegovo ime.

“Hvala dragom Bogu što smo zajedno završili ovaj dragocjeni projekat koji je znak našeg prijateljstva i bratstva. Vjerujem da će ovaj centar biti jedna od glavnih adresa susreta i druženja u gradu gdje će vrijeme provoditi i naši prijatelji drugih vjera. Vjerujem također da će centar svojom veličanstvenom arhitekturom pridonijeti ljepoti grada Siska. Još jednom želim da ovo vrijedno djelo bude od koristi našim prijateljima i svima nama“, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je prije šest godina boravio u posjeti Hrvatskoj povodom obilježavanja 100. obljetnice proglašenja islama ravnopravnom religijom u zemlji.

“Tada smo iz Zagreba cijeloj Evropi i svijetu poslali poruke protiv diskriminacije, netolerancije, islamofobije i ksenofobije. Danas iz Hrvatske, ovog puta iz grada Sisak, šaljemo tople poruke o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu i naravno to nije slučajno. Hrvatska je primjer države u Evropi po slobodi, blagostanju i poštovanju i pružanju prava muslimana“, rekao je Erdogan.

Naglasio je da Turkiye nikada nije zaboravila braću i prijatelje u ovoj regiji s kojima, kako je rekao, dijeli zajedničku povijest i posjeduje snažne ljudske i kulturne veze.

“U našim srcima nikada nismo odvajali Sisak od Amasye, Zagreb od Ankare, Sarajevo od Istanbula ili Mostar od Rizea. Uvijek smo se radovali sretnim trenucima naših prijatelja, a njihovu bol doživljavali kao vlastitu“, kazao je turski predsjednik te podsjetio na snažnu solidarnost koju su međusobno iskazivali dosad:

“Nakon potresa koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije svim sredstvima smo nastojali stati uz Vladu Hrvatske i njene građane. Naši prijatelji iz Hrvatske su također uvijek bili uz nas kada se i kod nas dešavala neka katastrofa. Siguran sam da ćemo saradnju nastaviti i u budućem periodu.“

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj muftija zagrebački Hasanović turskom predsjedniku je uručio povelju Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao najviše priznanje te zajednice.

U Sisku, gradu sa nešto više od 40.000 stanovnika smještenom jugoistočno od glavnog grada Zagreba, danas je zvanično otvoren Islamski kulturni centar u okviru kojeg je i džamija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA