subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Predsjednik kuvajtskog parlamenta: Pripremamo se za ratno stanje

Facebook
Twitter
WhatsApp

Marzouq Al-Ghanim, predsjednik kuvajtske Narodne skupštine (parlament), izjavio je kako je situacija u regiji “ozbiljna i da nije ohrabrujuća”, istakavši da su na zatvorenoj sjednici u četvrtak ministri Vlade objasnili zastupnicima kako su spremni za suočavanje s bilo kakvim ratnim stanjem u regiji.

Al-Ghanim je nakon sjednice izjavio novinarima da je na temelju informacija koje je vlada predstavila o stanju u regiji bilo jasno “koliko je naredna faza ozbiljna i osjetljiva, stoga je važno izvršiti pripreme i poduzeti sve mjere predostrožnosti”.

Kazao je kako su ministri objasnili da je “država spremna da se suoči s bilo kakvim ratnim stanjem u regiji, ako do njega dođe”.

Ministarstva su predstavila mjere predostrožnosti, uključujući plan Ministarstva informiranja za podizanje svijesti o važnosti održavanja unutarnje stabilnosti, dodao je.

Na pitanje postoji li mogućnost za rat u regiji, Al-Ghanim je rekao: “Na temelju raspoloživih informacija koje su naveli nadležni ministri ta mogućnost je, nažalost, velika jer stvari ne idu u smjeru koji želimo.”

Al-Ghanim je pojasnio da su pripreme vlade ovaj put u usporedbi s prethodnim krizama “mnogo bolje od prošlih vremena, te da su zastupnici relativno zadovoljni ovim pripremama”.

Kuvajt je mala država i na nju u velikoj mjeri utječu dešavanja u regiji, “zato nas zabrinjavaju stvari izvan naše kontrole i vanjske okolnosti”.

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana porasle su posljednjih sedmica nakon što je Washington pojačao svoja ograničenja za izvoz iranske nafte, te poslao američki nosač aviona u regiju kako bi povećao pritisak na Teheran.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi odbacio je mogućnost izbijanja rata između Irana i SAD-a, rekavši da ove dvije strane to ne žele. Također je naglasio kako postoje pokazatelji s obje strane da će se sve dobro završiti.

Izvor: Al Jazeera

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA