SAFF

Premijer Novalić na FB sa građanima: Najnezadovoljniji sam prilikama u Sarajevu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Federalni premijer Fadil Novalić večeras je na svojoj Facebook stranici po drugi put organizovao video druženje sa građanima pod nazivom “Večer sa premijerom”.

I ovaj put Novalić je odgovarao na brojna pitanja građana kojih mu je pristiglo blizu 1.500.

“Kako je moguće malo relaksirati tržište i papirologiju za strane ulagače koji bi voljeli investirati u BiH”, jedno je od pitanja na koje je odgovorio premijer.

Novalić kaže kako se radi o starom pitanju vezanom za registracione probleme i složenost naše administracije, ali i za podupiranje stranih investicija.

– Ja dolazim iz takve sredine, deset stranih investitora sam doveo u BiH i dobro poznajem procedure. Međutim, mi ovdje imamo projekat “One-stop shop” koji vodimo već 4-5 godina i pri samom smo kraju. To je jedan vrlo složen projekat koji će pomoći u rješavanju registracionih problema i aktivnosti za sve gradove i firme, bilo da su strane ili domaće.

Morali smo promijeniti jako veliki broj zakona, uvesti veoma skupe i složene softvere, ali i snimiti 17 miliona sudskih papira, jer u registracionim postupcima morate imati komunikaciju sa CIPS-om, sudom, PDV brojem… – rekao je Novalić.

Predviđeno je, nastavlja premijer, da u svakom gradu/opštini u prostorijama bivšeg zavoda za platni promet onaj ko želi registrovati firmu samo donese obrazac. A sve ostalo za njega će odraditi FBiH putem svojih institucija.

– Niti će on trebati vaditi potvrdu u CIPS-u, niti uvjerenje o nekažnjavanju. Sve će u suštini za njega uraditi država i to za vrlo malo novca. Sve smo zakone usvojili, imamo još u četvrtak zakon o registraciji poslovnih subjekata na Domu naroda. Nakon toga moramo još neka pravila uvesti i to će, ja vjerujem, biti dostupno najmanje za pola godine – pojašnjava Novalić.

Upitan kakva je mogućnost da se radnici u društvu gdje je stečajni postupak okončan, a koji su tek sad stekli mogućnost penzionisanja, prijave na oglas za uvezivanje radnog staža. Radi se o, kako je navedeno, grupi od šest ljudi iz firme TMM Starić Kladanj.

– Mi smo u svojim konkursima zanemarili ovu grupu ljudi, nismo znali ni da postoje. Mi konkurse otvaramo za javna i privatna preduzeća, nastojimo da nikog ne izostavimo. Konkurs za uvezivanje staža otvorimo i za preduzeća koja su u stečaju, i u likvidaciji ili koja regularno posluju ali imala su poteškoće u prošlosti s uplatom staža.

Vi ste nam pokazali da postoji još jedna grupa ljudi, koja je također radila, ali njihova firma ne postoji. A mi u svojim procedurama poznajemo samo prijavu od preduzeća. Da ste nam ovo prije mjesec dana rekli, uključili bismo i vas u konkurs koji je sada otvoren, koji ne podrazumijeva vaše učešće.

Ali za sljedeću godinu ćemo svakako, pored privatnih i javnih preduzeća, uključuti i grupu onih koji ovog momenta nemaju nikakav pravni status ni u jednom preduzeću. Već u prvom kvartalu iduće godine možemo početi rješavati vašu grupu – odgovorio je Novalić.

“U šta se troši novac od akciza na gorivo”, bilo je također jedno od pitanja.

– Moram vam reći da novac od povećanja akciza, koje smo uradili prije dvije godine – sa 10 na 25 feninga – apsolutno ne vidi budžeta. Taj novac jednostavno ide u Centralnu banku sa jedinstvenog državnog računa, gdje se ubiru sve akcize. Odatle se upućuje na autoceste RS-a i FBiH, i dio na ceste kantona. Taj novac uopšte ne prolazi kroz budžete i potpuno je neistinita percepcija u narodu da mi time krpimo rupe – naveo je Novalić.

Osnovni razlog što u ovom trenutku, kako je istakao, nisu vidljivi bolji rezutati kad je u pitanju izgradnja puteva, je što se sada radovi izvode na Vranduku, zatim ispod Ivana i u Hercegovini, gdje su dionice trostruko skuplje od onih u dolini rijeke Bosne na potezu između Sarajeva i Zenice.

– Primjera radi, izgradnja dionice Poprikuša – Nemila, duge 5,6 kilometara, na kojoj će biti i tunel dug 3,6 kilometara, koštat će 410 miliona KM – ističe Novalić.

Koridor 5c, kao naša najvažnija “kičmena” komunikacija, napominje premijer, “usisao” je sav novac u centralnom dijelu države, te je na određen način periferne dijelove ostavio sa malo gradnje.

– No, međutim, mi mijenjamo politiku. Već smo naručili projektovanje za brze ceste, za Krajinu, Tuzlu, zapadnu Hercegovinu, srednju Bosnu – gdje već gradimo. Ceste FBiH su prošle i ove godine na USK potrošile 42 miliona KM, što je više od jedne četvrtine ukupnog kapaciteta Cesta – govori Novalić.

Naredno pitanje Novaliću bilo je kada se misli poboljšati životni standard građana u pogledu povećanja minimalne plate i inspekcijski nadzor na ograničenje marže kojim bi se zaustavilo divljanje cijena, pogotovo prehrambenih proizvoda.

– Podizanje standarda života je trajni zadatak svake vlade. Potrošnja je značajno veća sad nego prije šest godina. I plate su veće. Doduše, i cijene su značajno veće. Minimalna plata je jedan od puteva da se taj problem riješi – konstatuje Novalić.

Napominje da o povećanju minimalne plate uvijek priča istovremeno spominjući i usvajanje zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak.

– Otprilike smo postigli konsenzus da te zakone, koji od 2018. stoje na Parlamentu FBiH, stavimo na glasanje. Ako budu usvojeni, to će značiti radikalno smanjenje obaveza, opterećenja koje država uzima iz plata. To je put povećanju prosječne i minimalne plate. Zato sam govorio o 700 KM, uz smanjenje obaveza gdje bi opterećenje za poslodavca gotovo pa ostalo isto. Ovako, prostim povećanjem minimalne plate samo bi državi povećali prihode, a mi zapravo želimo obrnuto – poručio je Novalić.

Kada je u pitanju inspekcija i divljanje cijena, mi smo, kaže, jedini u Evropi uveli ograničenje marži.

– Ne možemo govoriti o ograničenju cijena, jer njih određuju svjetska tržišta. Tačno je da su se ove godine zbog suše povećale cijene značajnog broja prehrambenih namirnica. Mi radimo ono što možemo – ograničili smo marže – i goriva i prehrambenih namirnica – kaže Novalić.

S druge strane, Vlada FBiH pokušala je povećati kapacitet poljoprivrede dižući budžet sa 67 na 87 miliona, na šta se uvijek doda još 15 miliona KM.

– I ove i prošle godine budžet za poljoprivredu je 100 miliona KM. Prošle godine smo sa 600.000 KM podupiranje sjetve digli na 16 miliona KM – iznio je podatke Novalić.

“Zašto Vlada FBiH sistemski krši radnička prava zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora u preduzećima kojima upravlja”, bilo je naredno pitanje.

– Ova Vlada FBiH je donošenjem novog radno-pravnog zakododavstva unijela revoluciju, uključujući i ovaj javni sektor o kome vi govorite. Mi uredno servisiramo ono što jeste naše – potpisivanje kolektivnog ugovora. Već smo četiri potpisali dosad. Istina, svake godine iskrsne po neki problem. Prošle godine su to bili telekomi, ali ne zbog Vlade FBiH. Isto sad imamo nepotpisan ugovor sa Željeznicama – naveo je Novalić.

Odgovarajući na pitanje hoće li doći do povećanja plata rudarima u FBiH, federalni premijer je pojasnio da su rudnici u vlasništvu Elektroprivrede, a da je Elektroprivreda u vlasništvu Vlade FBiH.

– Rudnici imaju adresu kod svog vlasnika, a to je Elektroprivreda koja ima dovoljno potencijala i znanja da rješava problem rudnika. Ovih mjeseci mnogo važnija tema je restrukturiranje rudnika. Postoji pritisak na ugalj iz Evrope i cijelog svijeta. Dali smo garancije da u tom restrukturiranju niko neće ostati nezbrinut – kaže Novalić.

Govoreći o mostarskom Veležu, potvrdio je da je Vlada FBiH finansijski pomagala taj fudbalski klub, a za to, kako je rekao, postoje brojni razlozi.

– Velež je jedan poseban slučaj. To je jedini klub koji je na određen način izbjeglica. U FBiH nemate više nijedan. On je morao napustiti svoje mjesto pod Bijelim brijegom i preseliti se na novu lokaciju. A istovremeno ima stogodišnju historiju, ima vrlo veliko značenje za Mostarce, i to, u tom podijeljenom gradu, ne samo za Mostarce s lijeve strane Neretve, nego za sve.

Ima grupa koja ne dijeli to mišljenje, ali svi Mostarci koje sam sreo ovdje i u inostranstvu smatrali su da je Velež zapravo zaštitni znak Mostara, da zaslužuje svaku pažnju i da, kad bi im Velež nestao, to bi bilo kao da je nestalo srce Mostara. To je razlog, uz ovo što je to ipak “klub izbjeglica”, što mi imamo mekše srce prema Veležu. Nastavit ćemo i dalje da ga pomažemo – jasan je Novalić, naglasivši da je Velež ove godine prilično daleko “dobacio” u evropskim takmičenjima, što drugima nije pošlo za rukom.

Na kraju je poručio da je ovaj vid njegove komunikacije sa građanima putem Facebooka, koji će se nastaviti i u budućnosti, uzbudio neke duhove.

– Neki su počeli da troše svoje vrijeme i novac na sponzoriranje aktivnosti na Facebooku kojim pokušavaju poništiti ovo što radimo i poništiti naše rezultate. I to iz Kantona Sarajevo. Ja odavde sa FBiH vidim svih deset kantona kristalno jasno i najnezadovoljniji sam prilikama u Sarajevu. Nevezano za bilo koju vladu, bilo koja opcija. Pozivam ih da u Kantonu Sarajevo troše novac na poboljšanje komunikacija.

Kanton Sarajevo je zarobljen u gužvama, 10 godina niko nije nikakav put napravio, zarobljen je u smeću, zimi u nečistom zraku, a rijeka Miljacka, koja ima tako lijep naziv, vjerujte više liči, stanujem pored nje, na fekalni kanal nego na pravu rijeku. Pozivam ih da prvo to urade pa da se onda bave ovim poslom – zaključio je Novalić.

(Vijesti.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA