Princ Muhammed ibn Selman: Sakupili smo oko 35 milijardi dolara od uhapšenih biznismena

1494

Piše: Abdullah Nasup

Novinska agencija Bloomberg News objavila je opširan intervju sa saudijskim prijestolonasljednikom Muhammedom ibn Selmanom u kojem je princ govorio o brojnim temama uključujući odnose sa Donaldom Trumpom. Također, govorio je o planovima investiranja 45 milijardi dolara u energetsko tržište, o masovnim hapšenjima u Saudijskoj Arabiji i drugim temama.
Na pitanje Bloombergovih novinara da komentira Trumpovu izjavu da Saudijska Arabija ne bi mogla izdržati dvije sedmice bez američke zaštite i da za to Sjedinjenim Državama mora platiti, princ je odgovorio da je Saudijska Arabija nastala oko trideset godina prije SAD-a, te da je bivši američki predsjednik Obama radio protiv saudijski interesa, ali da je Kraljevina uspjela zaštiti svoje interese.
Unatoč konstataciji novinara da je Trump bio vrlo nepristojan obraćajući se njegovom ocu, kralju Selmanu, princ je istakao da voli raditi sa Trumpom i da se u 99% pitanja slažu, te da su postigli mnogo uspjeha na Bliskom istoku, naročito u borbi protiv ekstremizma.
Na opasku Bloombergovih novinara da je ono što je učinila kanadska i njemačka diplomatija mnogo manje nepristojno, pa je ipak Saudijska Arabija odlučila da vrlo oštro reagira, princ je kazao da je to drgačija stvar, jer se Kanada odlučila na miješanje u unutrašnje pitanje Kraljevine, dok je Trumpov komentar u vezi saudijskog plaćanja bio u kontekstu njegovog obraćanje njegovom narodu u Sjedinjenim Državama u vezi njihovih domaćih tema.

Muhamed ibn Selman je, također, kazao kako je od uhapšenih saudijskih biznismena koji su držani zatočeni u rijadskom hotelu Ritz sakupljeno oko 35 milijardi dolara.
Najavio je da će saudijski ambasador biti vraćen u Njemačku istaknuvši da tokom diplomatske krize između Njemačke i Saudijske Aranbije, njemačke investicvije u Kraljevini nisu trpjele nikakvu štetu.
Hoće li isto uslijediti i kad je u pitanju Kanada, pitali su novinari, a princ je kazao da to zavisi od kanadske diplomatije od koje očekuje da se prvo izvini njegovoj kraljevini zbog miješanja u njena unutrašnja pitanja.
U vezi aktuelnog slučaja nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je nestao nakon što je ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu, saudijski porijestolonasljednik je negirao da je Khashoggi nestao u konzulatu, ustvrdivši da je novinar nestao nakon izlaska iz konzulata i da njegova zemlja nema nikakve veze s nestankom ovog novinara, poznatog po kritičkom pisanju o vladavini princa prijestolonasljednika.
Od kritika da uz provođenje ekonomskih reformi u zemlji, jednako tako, provodi političku represiju i hapsi kritičare vlasti, saudijski princ se branio konstatacijom da je u njegovoj zemlji u protekle tri godine uhapšeno oko 1.500 ljudi, dok je u Turskoj uhapšeno oko 50.000. Uz to je insistirao da većina hapšenja u njegovoj zemlji nema veze sa slobodom govora, obećavši da će većina uhapšenih biti puštena svojim kućama, dok će se oni koji su povezani sa špijunažom, terorizmom i ekstremizmom suočiti sa saudijskim zakonom.