Pročitajte urnebesan teskt o radikalizaciji Roma na Balkanu

783

SETimes je portal kojeg finansira Pentagon, odnosno američka vojska. Ovaj portal ulaže mnogo napora u širenje straha od islama i muslimana. Širok je dijapazon gluposti koje objavljuje SETimes o islamu i muslimanima. Da bi se stekao pravi uvid u islamofobičnu suštinu navedenog portala dovoljno je pročitati urnebesni tekst o tzv. islamskoj radikalizaciji Roma na Balkanu. Kada čovjek pročita taj tekst, ne zna bi li plakao ili bi se smijao! U nastavku prenosimo spomenuti tekst. 

“Pošto radikalne islamske grupe sve više vrbuju Rome-muslimane na Balkanu zbog njihovih osjetljivih socio-ekonomskih okolnosti, lideri romske zajednice podižu svijest o tom problemu i rade na njegovom zaustavljanju.
“Islamski fundamentalisti, kao i njihove takozvane ‘humanitarne organizacije’, vrbuju naše Rome i prisiljavaju ih da se opredijele za radikalni islam, da se počnu oblačiti i ponašati u skladu s pravilima radikalnog islama,” izjavio je za SETimes Darko Trifunović, predstavnik Srbije u Međunarodnoj asocijaciji za strateške studije.
On kaže da prije 10 godina radikalizovanih Roma nije bilo. Međutim, u proteklih par godina, lokalni Romi su pod pritiskom da izmijene svoje principe identifikacije ili da zamijene svoju etničku identifikaciju vjerskom.
“Romska naselja su meta terorista — oni nas smatraju neobaviještenima, neobrazovanima i licima koja nisu o dobrom ekonomskom i socijalnom položaju,” izjavio je za SETimes Jovan Damjanović, predsjednik Svjetske organizacije Roma. “Oni na nas gledaju kao na laku metu za indoktrinaciju i vrbovanje. Nažalost, to je ogroman izazov za romski narod, jer većina njih ne zna ko su radikalni islamisti niti koji rizik sobom nose.”
Damjanović kaže da romski lideri i predstavnici preduzimaju neophodne korake u zaustavljanju radikalizacije svog stanovništva od strane grupa kao što je islamska država Iraka i Levanta (ISIL).
“Mi svoje ljude upozoravamo na opasnost koja ide s ekstremizmom, a i podsjećamo ih na to da romski narod nikad nije dovodio do destabilizacije — posebno ne kao atentatori ili teroristi,” izjavio je Damjanović.
“Radikalni islamisti i drugi ekstremisti nisu dobrodošli u našoj zajednici, jer oni pokušavaju zloupotrijebiti romsku naciju i dovesti do nemira u zemljama gdje žive Romi, s ciljem promovisanja radikalnog islama i vrbovanja za ISIL. Mi se odupiremo ekstremizmu i kažemo ne terorizmu, i nastavljamo raditi na obavještavanju i edukovanju svojih članova o riziku i prijetnji koju radikalizacija i ISIL [predstavljaju],” kaže Damjanović.
Napori u svrhu vrbovanja od strane radikalnih grupa predstavljaju pritisak na građane romske nacionalnosti i stvaraju dodatne prepreke njihovom uključivanju u društvo, kaže Damjanović.
“To je ozbiljan problem za budući razvoj i integraciju te grupe, jer ih to stavlja u negativan kontekst,” kaže Damjanović.
Trifunović je upozorio da radikalizacija romskog naroda ima negativnog uticaja i na njihova osnovna ljudska prava.
“Proces inkluzije Roma znači rad na poboljšavanju njihovih životnih uslova, ali kad radikalizacija od djece pravi topovsko meso, onda govorimo o kršenju samog života — o osnovnim ljudskim pravima; pravu na život,” kaže Trifunović.
“Radikalizacija Roma negativno utiče na proces njihove integracije i na taj način oni prestaju biti socijalno ugrožena grupa te postaju teroristička prijetnja, a to je nešto što nikom ne treba,” nastavlja Trifunović. “Da li zaista trebamo gledati romsku djecu u siromaštvu, a vidjeti ih i sa eksplozivom, spremne da ubijaju druge i same sebe? Apsolutno ne.”
On je upozorio da su širenje radikalnih ideja i nezadovoljstvo među romskim stanovništvom kontraproduktivni.
“Umjesto da budu rješenje za svoj globalni problem, oni sami postaju problem,” kaže Trifunović.
Prema podacima Statističke službe Srbije, u Srbiji postoji skoro 150.000 Roma, što predstavlja oko 2 posto stanovništva. Pošto su mnogi Romi bez identifikacijskih dokumenata, neslužbena statistika pokazuje da u zemlji ima 800.000 Roma.
Trifunović kaže da bi se problem radikalizacije trebao rješavati integracijom i inkluzijom romskog stanovništva, kao i deradikalizacijom ekstremističke populacije.
“Romi moraju imati ista prava kao i svi drugi građani, a trebali bi možda postati i prioritet za društvo u borbi protiv terorizma i podršci radu na eliminaciji globalnog ekstremizma,” kaže Damjanović za SETimes.