četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Profesor iz Kijeva: Ako Rusija zadrži ovaj teritorij, sljedeći su Litva, Moldavija, BiH…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Maksim Kamenjeckij, profesor na kijevskom Institutu za međunarodne odnose, govorio je o trenutnom stanju u ratom pogođenoj Ukrajini, te se osvrnuo na ruski raketni napad na trgovački centar u kojem je poginulo 20 ljudi.

O mogućim razlozima ovog napada koji mnogi smatraju terorističkim činom dodao je:

– Po meni, dvije su moguće varijante. Jedna je demoralizacija društva i psihološki pritisak koji vrši Rusija jer zadnja dva dana je bilo ispaljeno po različitim dijelovima Ukrajine 40-ak projektila. To stvarno utječe jer svako malo se čuju uzbune po čitavoj Ukrajini. Drugi mogući razlog je to što taj projektil H-22 ima vjerojatno grešku u svom pogađanju oko 5 kilometara. S tim da još nije bilo spomenuto, ali morate znati, gorivo za taj projektil je otrovno. Kada raketa pada, ostaci tog goriva djeluju i kao bojni otrov, rekao je Kamenjeckij.

Ne smatra da je jučerašnji napad bio nekakav pritisak na zapadne zemlje da pristanu na pregovore kojima bi se potvrdilo sadašnje vojno stanje na terenu.

– Mislim da ne jer taj sporazum mora biti postignut između Ukrajine i Rusije. Stvarno imamo problem jer Rusija sigurno neće popustiti, a i Ukrajina nije spremna na odvajanje tih teritorija. Pritisak na zapadne zemlje može biti izvršen samo u smislu otežavanja isporuke oružja. Ako Rusija uspije zadržati veliki teritorij i takvo stanje kao što je sada, onda će dalje nastradati netko drugi osim Ukrajine. Litva, Moldavija, BiH… Ondje će Rusi misliti da mogu učiniti iste stvari, smatra Kamenjeckij.

Na pitanje je li Ukrajina odustala od NATO-a, Kamenjeckij odgovara da pozdravljaju odluku o statusu kandidata za članstvo u EU, ali da im je trenutno važnije pitanje sigurnosti, prenosi N1.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA