Projekat Oživimo sela: Podrška povratnicima u Stolac

275

Dana 25.04.2021. godine je iz nama prijateljske države Kuvajt, a preko organizaije Rahma International i Medžlisa Islamske zajednice Stolac stigla donacija u plastenicima, industrijskim šivaćim mašinama, motokultivatorima, kravama, ovcama i sadnicama za povratnike na području općine Stolac. Vrijednost donacije je 80.000,00 konvertibilnih maraka.

Donacija je dio projekta “Oživimo sela” namjenjena primarnim poljoprivrednim proizvođačima koja će im pomoć da povećaju prihode.

„Bosna i Hercegovina ima vrijedne, časne i čestitite ljude kojima ne treba riba nego štap, kojima ne trebaju jednokratne pomoći nego mogućnost da rade i zarade, da žive dostojanstveno od svog truda“, rekao je gospodin Ayman El Fakawy, direktor organizacije Rahma Internationala za Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je nastavak projekta “Oživimo selo” koji se realizuje u desetinama bosanskohercegovačkih gradova za čiju namjenu je do sada utrošeno više miliona konvertibilnih maraka.

Da organizacija podjele poljoprivredne mehanizacije protekne u domaćinskoj atmosferi i uz poštivanje epidemioloških mjera pobrinuo se glavni imam u Medžlisa IZ Stolac Mersed ef. Šabanović koji je ovom prilikom direktoru Rahme za Bosnu i Hercegovinu uručio sliku sa motivima stolačkih stećaka.

„Danas sam jako sretan da su među nama naši prijatelji koji su nas još jednom iznenadili sa ovom gestom dobrote koja nam dolazi iz Kuvajta a posebno šta se to dešava u mjesecu Ramazanu”, poručio je imam Šabanović.

Budući korisnici su u miru i tišini, bez velike pompe, kamera, novinara potpisali ugovore, preuzeli plastenike, motokultivatore, industrijske šivaće mašine, krave, ovce i sadnice, baš onako prijateljski kao što bi prijatelj pomogao prijatelju.

Koordinator projekta “Oživimo selo” gospodin Ekrem Čelebić je istakao zadovoljstvo na dosadašnjim aktivnostima u ovoj općini i najavio nastavak saradnje kako bi što više primarnih poljoprivrednih proizvođača na svom ognjištu u svojoj zemlji bilo u mogućnosti da razvijajaju ovu važnu privrednu djelatnost.

Akos.ba