utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Promovisana knjiga o preživjelom svjedoku pakla u Ahmićima

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu danas je održana promocija knjige autora Thomasa Obruče “Ahmići: Osam dana 13-godišnjeg Adnana” povodom 30 godina od zločina u Ahmićima.

Ovo je jedna od rijetkih knjiga koja je promovisana u Tribunalu. Knjiga donosi svjedočenje Adnana Zeca koji je sa 13 godina teško ranjen. Adnan je sve gledao, prvo paniku i pokušaj spašavanja njegove porodice, pokušao je bježati, ali nije uspio. Rafali HVO-a pogodili su ga i pao je, gledajući kako mu ubijaju porodicu. Osam dana trajala je agonija dječaka koji se skrivao u spaljenoj kući, ranjen i iznemogao. Spašen je, prebačen u bolnicu gdje je saznao da je njegova mlađa sestra živa i izvukao je i nju. Preživjeli su da bi pričali o ljudskoj monstruoznosti. Zec sa porodicom već godinama živi u Nizozemskoj.

Thomas Obruča je kao istražitelj doprinio da Adnanova priča doživi sudski epilog.

Na današnjoj promociji osim Adnana, njegove porodice, autora Obruče prisustvovali su i predstavnici Udruženja ’16. april Ahmići’ na čelu sa predsjednikom Arminom Ahmićem, Međunarodnog rezidualnog mehanizma, predstavnici Udruženja žrtva i svjedoka genocida kao i brojni građani iz BiH koji žive u dijaspori.

Zec je prošle godine za Patriju govorio upravo o ovoj knjizi i onome što je doživio tog 16. aprila 1993. godine kada su mu roditelji ubijeni u napadu HVO-a i zloglasne jedinice Džokeri na Ahmiće.

“Pripadnici HVO-a su mi ubili oca, majku i sestru, mene su ranili. Sve sam to gledao. Mislili su da sam mrtav i iskoristio sam priliku da se sakrijem. Osam dana sam se krio u Ahmićima. Uspio sam preživjeti. O svemu sam svjedočio pred MKSJ i moje svjedočenje je dostupno. Imali su namjeru da cijelo selo pobiju, i nekoliko puta su pretraživali selo tražeći preživjele”, kazao je Adnan.

Knjiga je nastala iz potrebe da ostane trajni dokaz onoga što sam preživio, a na prvom mjestu svojoj djeci, ali i djeci cijelog svijeta.

Adnan je komentarisao i svjedočenje pred MKSJ, te koliko žrtve mogu biti zadovoljne radom Tribunala.

“Bez MKSJ, sumnjam da bi se istražio ne samo zločin u Ahmićima, nego i u cijeloj BiH. Upoznao sam mnoge tužioce i istražitelje sa MKSJ. To su prije svega dobri, karakterni ljudi, pa tek onda istražitelji i tužioci. Ured tužioca mi je uvijek pružao podršku u svemu, pa čak kada sam se susretao i sa birokratskim preprekama. Žrtva ne može biti nikada zadovoljna jer je izgubila najvrijednije, ali smatram da je MKSJ uradio značajan posao i veoma cijenim i poštujem njihov rad, prije svega Ureda tužioca, ali i rezultate MKSJ, danas pod nazivom Rezidualni mehanizam”.

U Ahmićima je ubijeno 116 osoba. Zločin su otkrile britanske snage u sastavu UN-a. Za posmrtnim ostacima nekih žrtava traga se i danas. Za ove zločine Međunarodni sud u Hagu osudio je Darija Kordića na 25 godina zatvora.

Godišnjica zločina u Ahmićima bit će obilježena nizom aktivnosti, a centralno obilježavanje bit će polovinom aprila u Ahmićima.

(Agencija PATRIA)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA