Prva organizirana posjeta Jevreja Saudijskoj Arabiji nakon trideset godina

235

Arthur Stark, predsjedavajući Konferencije predsjednika glavnih američkih jevrejskih organizacija, otkrio je medijima da je trideset vođa ove organizacije prošle sedmice posjetilo Saudijsku Arabiju i sastalo se sa visokim zvaničnicima Kraljevine.

Stark je na konferenciji za novinare, koju je u utorak održao u okupiranom Jerusalemu, otkrio da je tridesetočlana delegacija u KSA ostala četiri dana, te da je to prva takva posjeta u posljednje tri decenije.

Prema portalu Jewishpress, Stark je rekao: “Imali smo otvorene razgovore, sastali smo se sa visokim zvaničnicima i iznijeli smo svoja strahovanja njima, kao što su oni nama iznijeli svoja strahovanja. Nadamo se i vjerujemo da ovaj korak u dugim i plodnim odnosima predstavlja odraz drugih posjeta koje smo obavili u zemljama Zaljeva, jer je veoma vidljivo da je Izrael tamo stvarno prigrljen.”

Stark je kazao kako im je u Saudijskoj Arabiji osigurana košer hrana i i mogućnost nesmetanog obavljanja judaističkih molitvi.

Što se tiče osoba s kojima su se susreli spomenuo je da su se susreli sa Muhammedom el-Isom, generalnim sekretarom Rabite i bliskim pristalicom princa prijestolonasljednika.

Konferencija predsjednika glavnih američkih jevrejskih organizacija formirana je pedesetih godiona kao savez koji okuplja najveće jevrejske organizacije u Sjedinjenim Državama. Zastupa interese Izraela i interese američkih Jevreja u vanjskoj polkitici SAD-a.

Prva posjeta jedne jevrejske organizacije KSA desila se 1993. godine, kada je Kraljevinu posjetila delegacija iz American Jewish Committee.