SAFF

Putinova “Russia Today” pohvalila šefa delegacije Johanna Satlera

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ruski državni kanal “Russia Today” na srpskom obradio je temu pod naslovom “Šta će biti u BiH ako Mađarska dođe na čelo EUFOR-a?”
“Russia Today” kroz usta Dodikovog poslušnika Dževada Galijaševića hvali Johana Satlera, šefa Delegacije Evropske unije u BiH.
“Do sada je Austrija uvijek komandovala EUFOR-om. Mislim da u Republici Srpskoj nema zamjerki na postupanje EUFOR-a pod austrijskom komandom. Pored kontrole EUFOR-a, Austrijanci imaju i mjesto šefa Delegacije Evropske unije u BiH – na čijem je čelu Johan Satler, na čiji rad takođe nema zamjerki iz RS. Satler je u više navrata ukazao na bahato američko-englesko postupanje koje ruši suverenitet država, koje dovodi u pitanje povelje UN, kao i da je pitanje evropskog puta ono koje najozbiljnije ruši ovakvo funkcionisanje OHR-a”, kaže Galijašević

Također, Galijašević se raduje što će novi komandant EUFOR-a biti mađarski general. On u tome vidi veliku korist za Republiku Srpsku.

“Svako mađarsko preuzimanje predsedavanja institucijama za održavanje mira ili neke od drugih institucija kojima predsjedavaju stranci je apsolutno korisno za Republiku Srpsku”, navodi Galijašević.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA