utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Putinova zvijer iz sirijskog rata: Novi komandant ruske vojske poznat po masovnim razaranjima i ubijanjem civila

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je iskusnog generala Aleksandra Dvornikova, heroja Ruske Federacije, glavnim zapovjednikom ruskih snaga na području Ukrajine, objavili su američki izvori u nedjelju, što barem naizgled označava ozbiljnu prekretnicu u načinu upravljanja ruskim snagama na terenu.

U novom izvještaju britanskih vojnih obavještajaca navodi se kako je imenovanje generala Aleksandra Dvornikova novim zapovjednikom svih ruskih snaga u Ukrajini pokušaj da se zapovjedništvo centralizira, odnosno stavi pod jednu osobu.

Ističe se i kako bi njegovo imenovanje moglo pokazivati koliko je ukrajinski otpor u dosadašnjem toku rata bio učinkovit, ali i koliko je rusko planiranje rata bilo loše izvedeno.

“Nesposobnost koordinacije vojnih aktivnosti dosad je značajno usporila rusku invaziju”, navodi se.

Dolazak generala Aleksandra Dvornikova na čelo ruskih trupa u Ukrajini komentarisao je i šijski novinar Hasan Haidar Diab (novinar Večernjeg lista), novinar koji je aktivno podržavao šijsku okupaciju u Siriji pa zato dobro poznaje kakav je zločinac spomenuti ruski general.

– Moje mišljenje, kao nekoga ko je pratio rat u Siriji, je da njegov dolazak neće promijeniti ništa na terenu. On će sravniti sve sa zemljom.

On je strateg tog ratovanja u Siriji gdje se ravnalo sve sa zemljom. Međutim, ne može se tako ulaziti u gradove. Pretpostavljam da će on samo razarati. Razarati, ali s druge strane ništa poboljšati u vojnoj taktici. I dalje će gubiti veliki broj vojnika – rekao je Haidar Diab za RTL.

Inače, šijske snage koje su ratovale u Siriji bile su pod komandom ovog ruskog generala. Njihov model ratovanja je vidio cijeli svijet u Halepu, prvo su ruski avioni potpuno sravnali sa zemljom grad. Oni koji su preživjeli rusko bombardovanje postali su žrtve šijskih dobrovojaca i Asadove vojske koji su “čistili” teren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA