utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Putinove upute ruskim medijima: ‘Ovo je borba s bezbožnicima!‘

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ruski mediji su iz Kremlja dobili nove upute za izvještavanje o ratu u Ukrajini. Kremaljski propagandisti sugeriraju da se trebaju isticati “vrijednosti i tradicija pravoslavlja” te da je rat u Ukrajini – između ostalog – “borba s bezbožnicima”.

Intervenciju na Ukrajinu treba objasniti neprijateljskim potezima “kolektivnog Zapada” protiv Rusije i pravoslavlja jer se radi o “preventivnom udaru” da se spriječi “njihov planirani napad” kojemu je cilj razbijanje Rusije kao države, njezino usitnjavanje, “pljačka naših resursa” te “ugrožavanje naše pravoslavne tradicije i vrijednosti”.

Portal Meduza navodi da su se odmah počeli pojavljivati tekstovi poput onoga na prorežimskoj agenciji Ria novosti – “Sotonizam i okultizam ideologija ukrajinskih nacističkih bataljona”. Osim toga, za Ukrajince se uvodi novi termin “Ukranacionalisti” ili “Ukranacisti” kako bi se radila distinkcija od “poštenih Ukrajinaca” koji bi inače dočekivali ruske tenkove s cvijećem da nema ovih prvih.

Treba raditi paralelu rata u Ukrajini s pokrštavanjem Rusa (na portalu Gazeta.ru odmah se pojavio i tekst “Što je zajedničko pokrštavanju Kijevske Rusije i specijalnoj operaciji u Ukrajini”), ujedinjenjem tadašnje srednjovjekovne države, hiljadugodišnjim posezanjima Zapada na Rusiju i Ruse te posebno izdvojiti Nevsku bitku iz 1240. kada je slabije naoružana ruska vojska, predvođena knezom Aleksandrom Nevskim, porazila teutonske vitezove i Šveđane koji su htjeli ovladati sjevernim dijelovima Rusije.

Prema upustvima, treba isticati da su “Rusi krštenjem” ojačali svoje jedinstvo i državnost, da je pravoslavlje – pogotovo strpljenje, tolerancija i patnja – glavna vrijednost “ruske civilizacije” te da je rat u Ukrajini pokrenut da na isti način “ojača državotvorne i civilizacijske temelje Rusije”. A to se, piše u brošuri, može ostvariti ako se “društvo i narod okupe oko vojske i strateškog smjera predsjednika”.

Na kraju brošure se medijima, ali i političarima preporučuje, odnosno ističe kako je potrebno navoditi da je “pravda na ruskoj strani” te da je “Rusija ponovno sposobna ispuniti svoju misiju – zaštitu ugnjetavanih”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA