Rasim Ljajić bez imalo stida branio Ratka Mladića na RT Vojvodina

1573

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je gostujući u emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine pokazao o kakvoj osobi se radi. Ljajić je ispričao da je zločinac Ratko Mladić, kada je uhapšen, tražio da razgovara sa njim o njegovim pravima i šta može da očekuje od Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom.
Ljajić je rekao da je razmišljao da li da ode na susret sa Mladićem, a da mu je u razgovoru sa njim, Mladić tada, kroz plač, rekao da nije kriv za zločin u Srebrenici i da nije ubio te ljude, a da mu je on uzvratio da ne tvrdi da je Mladić lično išao i ubijao, ali da te ljude neko jeste ubio i da je neko kriv za ubistvo 8.000 ljudi. Zbog ovog dijela ispovijesti Rasim Ljajić zaslužuje svaku osudu. Ovo može reći samo neko ko nema nimalo ljudskosti u svome srcu. Čovjek sebi daje za pravo da na ovakav način brani Ratka Mladića. Iako je cijeli svijet vidio Mladićevu izjavu da je došlo vrijeme “osvete Turcima”, Rasim Ljajić relativizira monstrumovu ulogu u genocidu u Srebrenici. Nažalost, nije su tu zaustavio, nastavio je sa odbranom Ratka Mladića.
“On mi je rekao – To su uradili ovi stranci”, kaže Ljajić i dodaje da mu je odgovorio da nisu oni počinili te zločine, ali da su odgovorni što nisu sprečili da do njih dođe.
“U jednom trenutku mi je rekao da ima potrebu, zato što sam ja musliman, da mi kaže da on nije kriv za zločin u Srebrenici. Ja sam mu odgovorio da nije moje da sudim i da postoji sud koji će ocenjivati da li je on kriv ili ne, te da ja neću da ulazim u to”, zaključio je Ljajić.