Ratni poklič: Patrijarh Irinej pozvao Srbe da budu spremni da silom vrate Kosovo

263

Danas je počelo višednevno zasjedanje UNESCO-a u Parizu o prijemu Kosova u ovu najznačajniju organizaciju za promociju i očuvanje svjetske baštine i kulture. Devetog novembra bit će glasanje o prijemu.

Povodom početka tog zasjedanja UNESCO-a, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dao je izjavu o vraćanju ovog nekadašnjeg autonomnog dijela Srbije milom ili silom.

“Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svijest i savjest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savjest”, rekao je Irinej novinarima povodom početka zasjedanja UNESCO-a.

Irinej je, prilikom posjete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, “to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi.”

“Mi ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu naroda kome pripadaju od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod”, rekao je Irinej.

On je kazao da srpske svetinje sada treba povjeriti narodu koji je čitavim vemenom svoje istorije palio njihove svetinje. “To mi ne smijemo dozvoliti”, dodao je.

Irinej je podsjetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), i ponovio da su tamo najveće svetinje srpske istorije i kulture.