četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Reagiranje Ministarstva javne uprave: Državne službenice u Crnoj Gori mogu nositi hidžab

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministarstvo javne uprave Crne Gore saopćilo je da se nošenjem hidžaba i brojanica ne narušava etički kodeks državnih službenika i namještenika i da to ne predstavlja neprikladno odijevanje niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika.

U saopćenju Ministarstva povodom različitih interpretacija i tumačenja u javnosti odredbi etičkog kodeksa koje se odnose na izražavanje vjerskih obilježja državnih službenika i namještenika u državnim organima, ističe se da je etički kodeks urađen u skladu s najboljom praksom zemalja EU i država regiona, a standardi odijevanja na radu u državnim organima Crne Gore usklađeni s najboljim evropskim praksama.

Međutim, u saopćenju se podsjeća da, na osnovu etičkog kodeksa, državni službenik mora biti prikladno i uredno odjeven i načinom odijevanja ne smije izražavati političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla dovesti u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova.

– To u svakom konkretnom slučaju cijeni starješina državnog organa, u skladu sa standardima odijevanja koje svojim aktom propisuje – navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva konstatiraju da u skladu s tim nošenje hidžaba, brojanice i slično samo po sebi ne predstavlja neprikladno odijevanje u smislu etičkog kodeksa niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA