SAFF

Reagovanje Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Kalesije na sramnu odluku Općinskog vijeća

Facebook
Twitter
WhatsApp

Povodom sramnih događaja i odluka na sjednici Općinskog vijeća Kalesija, održanoj jučer (05.07.2018.), Udruženje dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kalesija kao i udruženja proistekla iz prethodnog rata izražavaju najdublje žaljenje i protest na ishod glasanja po podnesenoj Inicijativi vijećnika Fadila Alića a koja je podrazumjevala da se novoizgrađeni most na rijeci Spreči nazove: „Most zlatnih ljiljana Hariza Vokića i Suada Spahića“.

Mišljena smo da je obrazloženje navedene Inicijative iznjedrilo samo mali dio doprinosa koji su Hariz i Suad, kao dobitnici najvećeg ratnog priznanja, dali u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine i naše Općine.

Postavlja se pitanje kome smeta da jedan ovakav objekat, od velike važnosti, nosi ime po herojima iz proteklog rata? Je li se neko odriče doprinosa Armije BiH i njenih najistaknutijih članova? Znamo koliko smo bili neophodni za našu Općinu u ratu, sada postavljamo pitanje je li za nas nema prostora u našoj Općini u miru? Je li to neko nastavlja pokazivati kako se treba raditi?

Iz vaših postupaka proizašla su mnoga pitanja na koja mi ne možemo dati odgovor. Bili bismo sretni kad bismo dobili odgovore i pojašnjenja, barem toliko zaslužujemo. Ukoliko se oni koji su sastavni dio OV Kalesija koje donosi ovakve i slične odluke ogluše, ne dadnu pojašnjenja i eventualno isprave greške i nepravde koje su proizašle iz njihovih odluka mi smo primorani kazati da ćemo i mi vama uskratiti naše prisustvo u rijetkim prilikama kada nas pozivate da budemo dio vašeg folklora.

Molimo sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, časne porodice šehida i poginulih boraca, sve časne komandante i starješine kao i cjelokupno stanovništvo da ovo naše saopćenje prime k znanju i da shvate da imamo najbolje namjere da se trenutno stanje po svim elementima života i djelovanja cjelokupnog stanovništva naše Općine hitno podigne na najveći mogući stepen u pozitivnom smislu, jer to je sveta obaveza svih pripadnika boračke populacije, naših roditelja, užih i širih članova porodice, prosvjete, uleme i svih ostalih koji Bosnu i Hercegovinu i općinu Kalesiju smatraju svojom.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA