Reis Kavazović u Tutinu: Domovina Bošnjaka jedna – Bosna i Sandžak

1150

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović boravi u posjeti Sandžaku, gdje je obišao Medžlis IZ Tutin i klanjao teravih-namaz u Centralnoj džamiji, a potom se sastao i sa privrednicima i uglednim građanima tutinskog kraja.

Obraćajući se vjernicima u džamiji, vrhovni poglavar muslimana je izrazio poštovanje Tutincima koji su bili svjesni važnosti očuvanja jedinstvene Islamske zajednice i koji su na njenom braniku bili svih ovih godina. On je podvukao kontinuitet Islamske zajednice.

– Islamska zajednica je Poslanikova zajednica jer svoju silsilu – lanac neprekinut od Muhameda s.a.v.s. do naših alima koji su imali brojne idžazetname uleme koja je vjeru prenosila. Primjer tome je bio Hasan Kjafija Pruščak i brojni drugi i taj nauk se prenosio sve do današnjih dana. Prolazili smo kroz teške trenutke, ali smo se borili i izborili se – kazao je reisu-l-ulema i podvukao da je domovina Bošnjaka jedna – Bosna i Sandžak.

– Mi moramo poštovati države u kojima živimo ali mi smo jedno. Tako je bilo, tako će voljom Božijom i ostati – rekao je Kavazović.

Obraćajući se privrednicima i drugim uglednim Tutincima, poručio je da budu jedinstveni i da podržavaju i čuvaju Islamsku zajednicu. Kazao je i da će Rijaset izdvojiti značajna sredstva za izgradnju ženske medrese u Tutinu, ali da očekuje, pogotovo od privrednika, da pomognu njenu izgradnju.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je svoju posjetu Sandžaku započeo na džumi u Brodarevu, potom je obišao Medžlis IZ Prijepolje, iftario u Novom Pazaru sa čelnicima Islamske zajednice, imamima, predstavnicima društveno-političkog života.

Svoju posjetu će nastaviti obilaskom Medžlisa IZ Sjenica.