SAFF

Ambasada SAD-a: Reis je u pravu, ne kockajte se sa mirom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini stigla je reakcija na izjavu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića gdje je rekao da ukoliko institucije BiH budu ugrožene bit će potrebno braniti “zemlju i oružjem”.
Na početku su se osvrnuli na prvi dio izjave, gdje je govorio o pokušaju potkopavanja institucija BiH.

– U pravu je. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH. Nedavno je BiH etiketirao kao “muslimansku laž”. Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Da li oni koji ga slušaju ne treba da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao to i kazati, pa da ga od sada prestanu slušati. Ako nije, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega – stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Naglašavaju da napadi na institucije BiH dolaze i iznutra, “od političkih lidera i stranaka kojima je više u interesu vođenje i upravljanje ovim institucijama zarad vlastite političke i finansijske koristi”.

Ističu su da su izjave i reakcije koje dominiraju političkim diskursom u BiH destruktivne za zemlju i njeno društveno tkivo.

Schmidt i OHR: Izuzetno poštujemo reisa Kavazovića

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ali i sam visoki predstavnik Christian Schmidt, izuzetno poštuje reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, naveli su iz ove institucije na zvaničnom Twitter nalogu.

– Osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju zajedno naglasiti da nema ničega što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa užasnim okolnostima iz 1992.

Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija. Sva pitanja i rasprave trebaju biti riješeni demokratskim mjerama i u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma – naveli su iz OHR-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA