SAFF

Riječ “šehid” pred cenzurom: Facebook preispituje pristup sadržaju koji ima ovu riječ

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nadzorni odbor Meta Platformsa rekao je u četvrtak da će preispitati moderiranje arapske riječi “šehid”, što u prijevodu znači “mučenik”, budući da se radi o više uklanjanja sadržaja na svojim platformama nego bilo kojoj drugoj riječi ili frazi.

Meta je zatražio savjet od odbora da li bi trebao nastaviti da uklanja postove koji koriste riječ “šehid” da upućuju na pojedince označene kao opasni, ili da koristi drugačiji pristup, rekao je odbor.

“Ovo je složeno pitanje moderiranja koje utiče na način na koji se milioni ljudi izražavaju na internetu i na to da li su muslimanske i arapske zajednice podložne pretjeranoj primjeni svog sadržaja zbog Metine prakse”, rekao je Thomas Hughes, direktor administracije nadzornog odbora.

Moderiranje riječi može dovesti do prekomjerne primjene, posebno u zemljama arapskog govornog područja, i moglo bi imati uticaja na izvještavanje vijesti u tim regijama, primijetio je odbor i pozvao na javne komentare kako bi pomogli u razmatranju.

Nadzorni odbor osnovan je krajem 2020. kako bi pregledao odluke Facebooka i Instagrama o uklanjanju ili zadržavanju određenog sadržaja i donio odluke o tome hoće li podržati ili poništiti radnje društvene mreže.

(Oslobodjenje.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA