SAFF

Ronioci pretražuju jezero u Mostaru: “Imamo pouzdane informacije da je ovdje masovna grobnica sa 8o do 100 žrtava”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Institut za nestale osobe u utorak ujutro započeo je pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, zbog sumnje da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u protekloj agresiji.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić potvrdila je za Faktor da se provjeravju informacije prema kojima bi se u ovom jezeru mogla nalaziti masovna grobnica sa 80 do osoba.

– Imamo pouzdane informacije iz više izvora da se ovdje nalazi masovna grobnica i ono što sad radimo su predistražne radnje i provjere – kazala je fazlić.

Dodala je kako će biti teško i vrlo složeno pretražiti dno jezera.

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima.

– Insitut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je to 24.500, a pronađeno i eshumirnao je 27. 000, što znači da imamo dakle puno NN osoba koji se nalaze u mrvačnicama širom BiH Ostalo nam je još 7.500 osoba, od ukupno 11.000 za kojima se traga na prostoru bivše Jugoslavije, prema operativnim saznanjima, vezano za ovo vještačko jezero u Vihovićima očekujemo da bi moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo jezero – izjavio je direktor Hadžiomerović.

Dodao je kako će zahvaljući roniocima ronilačkog i alpinističkog tima Državne agencije za istrage i zaštitu pretražit i otkloniti dilemu vezano za ovu informaciju.

Fazlić je kazala je kako je na području Mostara do danas ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, te da se na području grada Mostara traga za sudbinom 202 osobe, čega su 154 građani Mostara.

– Prema operativnim saznanjima i izjavama svjedoka na lokalitetu rudnika Vihovići nalazi se masovna grobnica od 80 do 100 osoba. NN osoba, uglavnom Mostaraca koji su ubijeni 1993 godine – kazala je Fazlić.

Dodala je kako su mrtvačnici gradskog groblja Sutina u Mostaru smješteni posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe.

Po njezinim riječima uposlenici INO BiH PU Mostar tragaju za sudbinom 570 osoba na području Hercegovine.

– Ovih dana, uposlenici PU Mostar radit će ekshumacije i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice i do kraja godine Tomislavgrada – dodala je Fazlić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA