petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Rusi iznenada oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika koje su zarobile ruske snage u Ukrajini, prema saudijskom dužnosniku čije riječi prenosi The Guardian, a među oslobođenim zarobljenicima je i Hrvat.

On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju.

Kako je potvrđeno Indexu, radi se o Vjekoslavu Prebegu koji je zarobljen na ratištu u Ukrajini u aprilu.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, priopćili su iz MVEP-a.

Oslobađanje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine saopćilo je da se potez temelji na podršci princa Mohammeda i nastavku njegove humanitarne inicijative prema rusko-ukrajinskoj krizi.

“Saudijski prijestolonasljednik, koji je kontinuirano radio s ostalim zemljama na ublažavanju posljedica rata, uspješno je posredovao u oslobađanju zatvorenika iz Maroka, SAD-a, Britanije, Švedske i Hrvatske, a njihovo oslobađanje bilo je dio razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine”, dodaje se.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA