Rusija odbila da izruči srpskog zločinca Bosni i Hercegovini

375

Ratko Samac, koji više godina živi u ruskom gradu Kurganu, neće biti izručen BiH, koja ga optužuje za ratne zločine protiv muslimana tokom agresije na BiH. Generalno tužilaštvo Ruske Federacije odbilo je zahtjev bh. Ministarstva pravde, potvrdila je za ruske medije supruga srpskog oficira Jelena Kibireva. Ratko Samac je otišao na liječenje u Rusiju 1999. godine, ali se često vraćao u Srbiju.

Prije tri godine dobio je dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, a u septembru mu je boravak produžen do 2020. godine. Samac je priveden 15. januara ove godine i ostao je u pritvoru do 18. februara, a od tada je bio u kućnom pritvoru. U njegovu odbranu su stali brojni aktivisti za ljudska prava, kao i ruska zaštitnica građana (ombudsman) Ela Pamfilova. Protiv izručivanja je i narodni poslanik Državne dume Pavel Dorohin, koji je ukazao na to da Samac ima ozbiljne zdravstvene probleme da je mu potrebna hirurška intervencija.

Osim što ga traže zbog neodazivanja na suđenje za trostruko ubistvo u Okružnom sudu Banja Luka, Ratko Samac, rođen 16. maja 1967. u Ključu, sa zadnjim poznatim prebivalištem u Ribniku (RS), nalazi se i na međunarodnoj potjernici koju je Kantonalni sud u Bihaću naložio zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Ključu.

On je u Banjoj Luci već optužen, zajedno s Ljubomirom Đakovićem, za ubistvo bračnog para Hamdije i Derviše Vučkić i Mine Talić 14. svibnja 1993. Trećeoptuženi u ovom slučaju Mile Petrović u međuvremenu je umro. Upravo zbog izbjegavanja suđenja, ovo suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme.