srijeda, 23. novembar 2022 / 29. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ruski ambasador podržao Dodika: “Ne vidim nikakav problem u ideji lidera SNSD-a o samostalnosti RS-a…”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je u intervjuu za BHRT veoma bahato podržao sve što radi aktuelna vlast u RS-u na čelu sa Miloradom Dodikom.

Kalabuhov tvrdi da Rusija smatra da je Republika Srpska pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a ambasador Kalabuhov napominje da su nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice.

„Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog „masiranog pritiska“ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske“, navodi ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to stvar političara, stvar demokratskih odluka, te ako do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati.

On ne vidi ni problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Valentin Incko donio u skladu sa svojim ovlaštenjima. Smatra da je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske.

Na opasku da su potpisnici Dejtonskog sporazuma u BiH, a i potpisnici aneksa prihvatili da će bezrezervno sarađivati sa Uredom visokog predstavnika, Kalabuhov je kratko dodao gotovo istu rečenicu: „To je stvar organa Repubublike Srpske“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA