Ruski “Komersant”: Mitropolit Amfilohije – uticajni vladika, ali i zaštitnik zločinaca Mladića i Karadžića

546

Mitropolit Crnogorsko-primorski koji je danas sahranjen, bio je protivurječna figura jer je, sa jedne strane, bio uticajni vladika i obrazovani teolog, a sa druge strane aktivni zaštitnik ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića koje je osudio Haški tribubal, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

– Još su ga nazivali mitropolitom molitvi i prokletstava, jer ne samo da je oštro kritikovao svoje protivnike, već ih je proklinjao, zajedno sa njihovim porodicama i potomcima – piše list, dodajući da nije priznavao Crnogorce kao naciju sa svojom istorijom i tvrdio da je izmišljena u Titovoj laboratoriji.

Dnevnik piše da se posljednje godine Srpska pravoslavna crkva, na čelu sa Amfilohijem, bavila politikom, otvoreno ulazeći u konfrontaciju sa vlastima posle donošenja Zakona o slobodi vjeroispovesti.

– Nije ni čudno što mnogi smatraju pobjednikom na posljednjim izborima ne opoziciju, već mitropolita Amfilohija”, piše list.

Komersant piše da su odnosi crnogorskog mitropolita sa Beogradom bili veoma napeti, posebno sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kojeg je Amfilohije optužvao za izdaju srpskih interesa na Kosovu.

Vučić je ipak došao na sahranu, a u krugovima Srpske pravoslavne crkve su objasnili da se na sahranu ne poziva, dodaje list.