SAFF

SAD nastoji stvoriti “Arapski NATO” za “rat protiv Irana”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sjedinjene američke države tiho pokušavaju napraviti sigurnosnu i političku alijansu sa šest zaljevskih arapskih država, Jordanom i Egiptom, kako bi se suprotstavili ‘iranskoj ekspanziji u regiji.’

Bijela kuća želi vidjeti bolju saradnju između zemalja u raketnoj odbrani, vojnoj obuci, protuterorizmu i drugim pitanjima kao što su jačanje regionalnih ekonomskih i diplomatskih veza, prenosi Reuters.

Plan je uspostaviti ono što su dužnosnici u Bijeloj kući i na Bliskom istoku nazvali „arapskim NATO-om“ sunitskih muslimanskih saveznika, što će vjerovatno podići tenzije između SAD-a i šiitskog Irana. Dvije zemlje zaoštrile su odnose od kako je Donald Trump stupio na dužnost.

Zvaničnici se nadaju da bi se o Bliskoistočnom strateškom savezu (MESA) moglo raspravljati na samitu koji bi se trebao održati u Washingtonu 12. i 13. oktobra.

Saudijski dužnosnici su prošle godine govorili o ideji sigurnosnog pakta prije posjete Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji, gdje je najavio veliki ugovor o kupoprodaji naoružanja, ali izvori iz SAD-a kažu da prijedlog još nije stigao.

„MESA će služiti kao bedem protiv iranske agresije, terorizma i ekstremizma, te će donijeti mir na Bliskom istoku“, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, upozoravajući kako je neizvjesno hoće li sigurnosni plan biti spreman do oktobra.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA