petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

SAD nastoji stvoriti “Arapski NATO” za “rat protiv Irana”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sjedinjene američke države tiho pokušavaju napraviti sigurnosnu i političku alijansu sa šest zaljevskih arapskih država, Jordanom i Egiptom, kako bi se suprotstavili ‘iranskoj ekspanziji u regiji.’

Bijela kuća želi vidjeti bolju saradnju između zemalja u raketnoj odbrani, vojnoj obuci, protuterorizmu i drugim pitanjima kao što su jačanje regionalnih ekonomskih i diplomatskih veza, prenosi Reuters.

Plan je uspostaviti ono što su dužnosnici u Bijeloj kući i na Bliskom istoku nazvali „arapskim NATO-om“ sunitskih muslimanskih saveznika, što će vjerovatno podići tenzije između SAD-a i šiitskog Irana. Dvije zemlje zaoštrile su odnose od kako je Donald Trump stupio na dužnost.

Zvaničnici se nadaju da bi se o Bliskoistočnom strateškom savezu (MESA) moglo raspravljati na samitu koji bi se trebao održati u Washingtonu 12. i 13. oktobra.

Saudijski dužnosnici su prošle godine govorili o ideji sigurnosnog pakta prije posjete Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji, gdje je najavio veliki ugovor o kupoprodaji naoružanja, ali izvori iz SAD-a kažu da prijedlog još nije stigao.

„MESA će služiti kao bedem protiv iranske agresije, terorizma i ekstremizma, te će donijeti mir na Bliskom istoku“, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, upozoravajući kako je neizvjesno hoće li sigurnosni plan biti spreman do oktobra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA