Saopćenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

570

Bošnjačko nacionalno vijeće naoštrije osuđuje izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u kojima navodi kako je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja u kojoj postoji militantni islam. Jasno nam je da je Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji te da se pokušava izboriti za glasove na desnici, međutim, to ne treba biti nauštrb bilateralnih odnosa sa susjednim državama i uz pomoć izmišljanja vanjskih neprijatelja.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, neovisna i slobodna država, sviđalo se to nekome ili ne. Isto tako, nejasna je formulacija “militantni islam”, jer definicija islama ne poznaje ovakvu vrst etiketacije. Islam je samo jedan, a postoje jedino različite interpretacije islama, često pogrešne i pune najgorih vrsta predrasuda, baš kakve su i one od Grabar-Kitarović.

Huškačka retorika kakvu koristi Grabar-Kitarović korištena je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i u postratnom periodu u Hercegovini kada je HDZ pod sličnom ili istom izlikom pokušao opstruirati obnovu džamija koje je srušio HVO i HV i spriječiti povratak Bošnjaka na njihova ognjišta. Svrha je očito ista i vidimo je u potkopavanju pozicije Bošnjaka i narušavanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ciljevi su to od kojih nikada nije odustao militantni dio hrvatske politike.

Ovakve izjave štetne su i za Hrvatsku, jer one impliciraju, kada bi bile istinite, da je Jadran pun “militantnih islamista” i “terorista” koji se trenutno nalaze na ljetovanju. Zar je moguće da takvi turisti nisu opasnost po budžet Republike Hrvatske, a jesu za Kolindu Grabar-Kitarović koja se u hrvatskim lifestyle magazinima ovih dana naslikava u uniformi i s automatskom puškom u rukama.

Narušavanje suvereniteta BiH od strane Grabar-Kitarović sada je već dobilo krajnje zabrinjavajuće obrise i kontinuitet jer joj ovo nije prva izjava ovakve vrste, a po svemu sudeći niti posljednja. Gospođi Grabar-Kitarović želimo lijepu političku mirovinu od sljedeće godine, a Bošnjake Hrvatske pozivamo da toj mirovini svi zajedno doprinesemo na izborima.