Saopštenje SDA povodom sve učestalijih nacionalnih provokacija na području Prozora

219

Općinski odbor SDA Prozor oštro osuđuje ponovne i sve učestalije nacionalne provokacije, koje se u zadnje vrijeme ogledaju u skidanju i paljenju zastave BiH, te iscrtavanju ustaških simbola na stepeništu Šehidskog mezarja i zidovima platoa Mahalske džamije u Prozoru.

Budući da gradimo društvo zasnovano na međusobnom poštovanju, ne trebamo i ne smijemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci pokvare sve ono što se godinama strpljivo gradi.

Ovakvi postupci sasvim sigurno ne idu u prilog izgradnji boljeg suživota i međusobne tolerancije, stoga i ovim putem apelujemo na sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i dizanja tenzija, jer samo poštovanjem naših međusobnih različitosti možemo doprinjeti suživotu, a na taj način i kvalitetnijem razvoju naše lokalne zajednice.

Također, OO SDA Prozor traži od svih nadležnih institucija da svojim aktivnostima otkriju počinitelje spomenutih vandalskih dijela i privedu ih licu pravde, te tako vrate poprilično poljuljano povjerenje u svoj rad.

Ovim putem pozivamo i sve nevladine organizacije i javne institucije da i oni javno osude ovakvo ponašenje i podignu svoj glas protiv govora mržnje i svakog oblika netolerancije.