Saudijska Arabija podržala “Trumpove napore u vezi s mirovnim planom”

548

Kraljevina Saudijska Arabija saopčila je kako “cijeni napore administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa na razvijanju sveobuhvatnog mirovnog plana između Palestine i Izraela”, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova potvrđeno je da će Kraljevina Saudijska Arabija, nakon detaljnog ispitivanja plana američke administracije, podržati svaki pošten i sveobuhvatan napor u vezi s palestinskim pitanjem.

U izjavi je navedeno kako se rješavanju palestinskog pitanja pruža podrška još od vremena utemeljitelja Saudijske Arabije kralja Abdulaziza al-Sauda, a naglašeno je također kako je Saudijska Arabija bila predvodnik Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom je potvrđeno da su pravedan i seobuhvatan mir strateška opcija.

“Kraljevina Saudijska Arabija cijeni napore administracije predsjednika Trumpa na razvijanju sveobuhvatnog mirovnog plana između Palestine i Izraela. Također, potiče na pokretanje direktnih pregovora pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država kojim bi se otklonila sva neslaganja oko plana. Sve to kako bi se u ovom mirovnom procesu došlo do sporazuma koji bi osigurao legitimna prava bratskog palestinskog naroda”, poručeno je u saopćenju.

S druge strane, saudijska novinska agencija SPA objavila je kako je kralj Selman bin Abdulaziz obavio telefonski razgovor s palestinskim liderom Mahmudom Abbasom.

Američki predsjednik Donald Trump sinoć je predstavio, takozvani, biliskoistočni mirovni plan, a tom prilikom je poručio da će Jerusalem, u okviru tog plana, biti prihvaćen kao “nedjeljivi” glavni grad Izraela.

Dodao je kako je predviđen rok od četiri godine da Palestina postane nezavisna država. On je kazao kako je takozvani bliskoistočni mirovni plan “posljednja šansa” za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu saopćio je da, prema takozvanom bliskoistočnom mirovnom planu, palestinske izbjeglice neće imati prava na povratak, a nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali će dobiti status izraelske teritorije.