SAFF

Savez Patriotske lige BiH: Napadi na reisa Kavazovića i IZBiH su pokušaj getoiziranja Bošnjaka

Facebook
Twitter
WhatsApp

Savez udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine oglasio se u vezi sa orkestriranim napadima na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i Islamsku zajednicu u BiH.

– Sistematski, osmišljeni i orkestrirani napadi na njegovu eminenciju Huseina ef. Kavazovića, reisu-l-ulemu i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini pokušaj su da se vrhovni poglavar i Islamska zajednica, kao koheziona tačka u Bošnjaka “ušutka”, a Bošnjaci getoiziraju i zamjenom teza odgovornost za svoje antidržavne postupke i prijeteću šovinističku i secesionističku retoriku prebace na one koje štite Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i institucije, navodi se u saopćenju Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH, koje potpisuje predsjednik Saveza Sulejman Vranj, i dodaje:

– Narativi takvih antidržavnih izražaja su uvredljivi, a sa ciljem da se na matrici “smjernica Memoranduma SANU iz 2011. godine” u svakoj prilici umanji važnost bh. institucija, da se Bošnjake kao autohton narod koji ovdje, sa drugim narodima, živi vijekovima naziva, nekad muslimanima, nekad Bošnjacima, a cilju negiranja njihovog izvornog narodnosnog identiteta i pokušaja da se prikažu u konfesionalnom kontekstu.

Promotori takvih nasrtaja, ističu iz Saveza, treba da znaju da uvaženi reisu-l-ulema baštini bezrezervnu podršku naroda, da je u Bosni i Hercegovini sve varijabilno, a da je Islamska zajednica datost, da je ona konstanta i duhovna vodilja, i trajat će do Sudnjeg dana…

Izjave reisu-l-uleme su, dodaju, legitimne i legalne.

– One su kondicionalni odgovor na “destruktivne politike” i permanentne nasrtaje na suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. U njegovim izjavama nema ništa sporno. Ne možemo mi gledati “spuštenih ruku” na devastaciju države kroz aktivno rušenje njenih institucija. Patriote trebaju činiti sve, kako bi se odbranile i sačuvale institucije Bosne i Hercegovine koje su dio njenog unutrašnjeg suveriniteta, jer Bosna i Hercegovina se odlikuje vanjskim i unutrašnjim suverenitetom – saopćili su i dodali:

– Uvaženi reisu-l-ulema je rekao samo ono što je proizvod međunarodnog prava, tj. da je Bosna i Hercegovina suverena država, sa vanjskim i unutrašnjim suverenitetom i da ćemo braniti i odbraniti institucije kao reprezenta unutrašnjeg suvereniteta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA