četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

SBiH: Forto bi bio nebitan da nema koalicionu podršku

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Nižu se reakcije na izjavu prvog čovjeka Kantona Sarajevo Edina Forte u kojoj je za ugledni Guardian kazao kako su u “Sarajevu seljaci dobili rat”.

Ovim povodom su se oglasili i iz Stranke za BiH poručivši kako zabrinjava koaliciona podrška koja Forti omogućava da sjedi u fotelji premijera Kantona Sarajevo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je predstavnik naivne i bezlične kulture koja bi da dijeli lekcije na teme o kojima je apsolutno neupućen, pa stoga ne čudi uvreda koju je iznio u Guardianu, nazvavši dio građana BiH seljacima.

U Bosni i Hercegovini i oko nje postoji mnogo problema koje moramo rješavati, ali prije svega moramo razumjeti uzajamnu povezanost svjetske, regionalne i lokalne politike. Nekompetentni pogledi na uzroke problema u kojima se Sarajevo i Bosna i Hercegovina nalaze samo mogu doprinijeti većim problemima. Primjer takvog pogleda na svijet je upravo Edin Forto, što ne čudi puno, jer je i do sada imao niz promašenih izjava. Ono što zabrinjava jeste koaliciona podrška koja mu omogućava da sjedi u fotelji premijera Kantona Sarajevo.

Nazvati branitelje Bosne i Hercegovine koji su spasili državu pogrdno seljacima je uvreda svakom dostojanstvenom čovjeku u ovoj zemlji. Rat koji je dobijen, u kojem je spašena Bosna i Hercegovina, djelo je ljudi iz svakog ćoška BiH, bez obzira na mjesto rođenja i okruženja u kojem je neko odrastao. Ako je već dobio prostor u tako moćnom svjetskom mediju, Forto se trebao baviti više pravim uzrocima stanja u BiH, ali on te uzroke ne razumije – poručili su iz Stranke za BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA