SDA, DF, NiP, PDA, SBiH i drugi traže hitan sastanak sa ambasadorima zbog Srebrenice

276

Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) uputili su zahtjev za hitni sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih država, Njemačke, Italije, velike Britanije i Francuske, kao i predstavnicima Delegacije EU u BiH i OSCE-a u BiH.

Sastanak je zatražen zbog novonastale situacije u vezi sa, kako se navodi, opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici. U nastavku prenosimo spomenuti zahtjev u cijelosti.

“Uvažene ekselencije, duboko cijeneći prijateljske i partnerske odnose koje vaše države i organizacije imaju sa Bosnom i Hercegovinom, pozivamo vas na hitan sastanak sa predstavnicima političkih stranaka koje su podržale inicijativu “Moja adresa Srebrenica”. Predlažemo da se sastanak održi dana 25. 02.2021. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Političke stranke koje su podržale inicijativu “Moja adresa Srebrenica” i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića odlučne su da nastavieborbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovo pravo na povratak, te da se odlučno suprostave svakom vidu diskriminacije i segregacije. Obavezali smo se i na kontinuirano suprostavljanje politikama koje glorificiraju ratne zločince, negiraju genocid u Srebrenici i ne prihvataju presude Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala i Suda Bosna i Hercegovina. Na našem zajedničkom sastanku o Srebrenici, održanom 18.02.2021., istaknuta je važnost nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenici, a imajući u vidu stvarno stanje po pitanju ograničenja prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih građana Srebrenice u inostranstvu i grube malverzacije sa glasanjem putem pošte.
Procijenjeno je da će ograničenja i manipulacije u izbornom procesu imati ogroman utjecaj na odnose i proces uspostave vlasti u Srebrenici nakon izbora, gdje smo donijeli jednoglasan zaključak da podržimo odluku predstavnika probosanskih političkih partija u Srebrenici okupljenih oko inicijative “Moja adresa Srebrenica” o potpunom bojkotu izbora”, navodi se u zahtjevu za hitan sastanak.