SAFF

SDA: Konaković i Forto moraju objasniti zašto su odobrili samo Istočnu interkonekciju

Facebook
Twitter
WhatsApp

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) smatraju da su ministri Elmedin Konaković i Edin Forto obmanuli javnost i međunarodnu zajednicu tvrdnjama da je Vijeće ministara donijelo odluku o započinjanju pregovora sa Hrvatskom o izgradnji Južne plinske interkonekcije.

Kako su rekli iz SDA, informacija da je Vijeće ministara BiH samo deklarativno podržalo projekat Južne plinske interkonekcije, a da su istovremeno utvrdili Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda Nova istočna interkonekcija, “potvrđuje da je Trojka ispunila želju Milorada Dodika i da su svoju servilnost pokušali prikriti neistinama”.
“Pristankom na izgradnju novog ruskog gasovoda, bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu i bez postojanja alternativnih izvora snabdijevanja gasom, Trojka je isporučila energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, a Miloradu Dodiku i njegovim političkim nasljednicima je u ruke predala potpunu kontrolu nad distribucijom gasa i određivanjem njegove cijene za građane FBiH”, navodi se u reakciji SDA.

Dodali su da su kadrovi Trojke u Vijeću ministara BiH dužni građanima objasniti zašto su odobrili samo Istočnu interkonekciju.

“Te zašto su pokušali obmanuti bosanskohercegovačku javnost i međunarodnu zajednicu tvrdnjama da su započeli proceduru realizacije oba projekta”, dodaju iz SDA.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici 11. maja usvojilo dvije različite odluke koje se tiču južne i istočne interkonekcije. Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kaže da se radi o kompleksnim projektima koji će nekada biti u različitim fazama.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA