nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

SDA: Umjesto “historijske sjednice”, “Trojka” je građanima BiH isporučila historijsku podvalu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Usvajanjem izmijenjenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nanijelo veliku štetu državi Bosni i Hercegovini, njenom pravosudnom sistemu i evropskom putu, saopćeno je iz SDA.
Reakcija iz ove stranke je stigla nakon što su predstavnici međunarodne zajednice uputili oštro pismo zbog usvojenih izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Pismo je upućeno rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH i šefovima klubova zastupnika i delegata, a dostavljeno i nadležnim u Vijeću ministara BiH.

– Odbacivanjem prvobitnog nacrta, koji je dobio zeleno svjetlo Venecijanske komisije i Evropske komisije, a zatim usvajanjem nazadnih izmjena, vladajuće stranke očigledno pokušavaju sačuvati postojeće stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu i kontrolu nad njegovim radom. Uzimajući u obzir činjenicu da su izmjene Zakona o VSTV-u u skladu sa evropskim standardima jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, jasno je da je Vijeće ministara BiH ovim činom nanijelo veliku štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, što potvrđuju i oštre kritike međunarodne zajednice.

Umjesto “historijske sjednice”, kako su je nazivali ministri iz stranaka “Trojke”, građani Bosne i Hercegovine su dobili historijsku podvalu – navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da je “Trojka” neistinama o Južnoj plinskoj interkonekciji i Zakonu o VSTV-u pokušala sakriti činjenicu da novim ustupcima koalicionim partnerima na račun države Bosne i Hercegovine nastavljaju plaćati dug za ulazak u vlast.

– Ministri “Trojke” su dužni javnosti objasniti zašto su izmijenili prvobitni Nacrt i zašto su isporučili Miloradu Dodiku Istočnu interkonekciju mimo paketa sa Istočnom interkonekcijom i bez državnog zakona o gasu – naglašeno je u saopćenju.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA