SAFF

Šejh Raed Salah: Blagoslovljena džamija Al-Aksa je naše islamsko pravo i niko drugi nema pravo na nju

Facebook
Twitter
WhatsApp

Lider Palestinskog islamskog pokreta iz 1948. i simbol palestinskog otpora šejh Raed Salah reagirao je danas na najavljene zabrane obavljanja molitvi tokom mubarek mjeseca ramazana u džamiji Al-Aksa.

Šejh Salah je u razgovoru za Al Jazeeru rekao: “Imamo vječno, zakonsko i utvrđeno pravo ući u blagoslovljenu džamiju Al-Aksa, bilo da je neko od nas dijete, mladić, muškarac ili starija osoba, i nijedno ljudsko biće na cijeloj kugli zemaljskoj nema pravo određivati ​​generaciji kojoj je to dopušteno.”

Dodao je: ‘Mi imamo vječno pravo na mubarek džamiju Al-Aksa svaki put kada se oglasi ezan, bilo da se radi o ezanu za zoru, podne, popodne, zalazak sunca ili večer. To je naša dužnost koju izvodimo od naredbi Božijeg Poslanika, koje su vječne u vjeri i konstante su naše pripadnosti našem islamu, i niko ne može, bez obzira na njegovo ime, položaj, jezik ili moć, ukinuti ove religijske konstante.

Nastavio je rekavši: “Džamija Al-Aksa je naše pravo, kao što je Kur'an časni naš Kur'an. Kao što Kur'an ne prihvaća vremensku i prostornu podjelu, isto tako blagoslovljena Al-Aksa ne prihvaća vremensku i prostornu podjelu”.

Završio je riječima: ‘Mi kažemo bez mucanja: Mubarek džamija Al-Aksa je naše vječno i nepromjenjivo palestinsko arapsko-islamsko pravo i niko drugi nema pravo na nju do Sudnjeg časa. Takvi smo mi, i takva je blagoslovljena džamija Al-Aksa i takav je naš odnos s Al-Aksom do susreta s Bogom Svemogućim.”


U nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao na preporuku ekstremističkog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira da ograniči pristup i ulazak Palestinaca iz Jerusalema i unutrašnjosti u džamiju Al-Aksa tokom mjeseca ramazana.

Palestinski islamski pokret upozorio je izraelsku okupaciju da “kršenje prava džamije Al-Aksa ili slobode vjere u njoj neće proći bez odgovornosti, a Jerusalem i Al-Aksa će ostati kompas nacije i titula njenog blagoslovljenog pokreta i ustanka, i njegove eksplozije pred nepravdom, arogancijom i agresijom.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA