Sirijci između ubica koji ih zakopavaju i ubica koji ih otkopavaju

496

Autor: Ahmed Zejdan

Prije nekoliko dana pripadnici Asadove vojske snimili su kako otkopavaju kabur jendog opozicionog borca poginulog prije nekoliko godina. Na snimku se vidi kako uz cigaru razgovaraju sa lobanjom i ismijavaju se.

Jedan od režimskih sluga Omer Rahmun napisao je na Twittteru „kada bi bilo dopušteno skrnavljenej kabura, kabur Ibn Tejmijje bio bi najpreči“. Neki pripadnici vladajuće sekte u Siriji sada vole kazati da iza skrnavljenja kabura stoje zapravo sunije i da oni na to podstiču režimske vojnike. Istina je, ustvari, da su likovu poput Omera Rahmuna tek pokorne sluge zemaljskih gospodara i ne bi govorili ono što govore da nisu sigurni kako to godi njihovim gospodarima.

Sve je to, zapravo, dio planskog ponašanja sektaškog režima još od dolaska na vlast sektaške bande 1970. godine. Dovoljno je samo malo istražiti o sistematskom zlostavljanju i stravičnim, sektaški motiviranim, mučenjima, zatočenika u Tedmuru.

Ovaj nedavni događaj skrnavljenaj kabura od strane Asadovih vojnika podsjetio me na slučaj u mojoj porodici iz 2002. Te godine jedan moj rođak umro je u Bagdadu gdje je osamdesetih godina, poput mnogih, bio prisiljen da pobjegne od sektaške bande na vlasti. Njegova uža porodica ponadala se kako dolaskom na vlast mladog Bešara dolazi bolje vrijeme, pa su režimu uputili molbu da dozvole ukopavanje ovog rođaka u njegovom rodnom mjestu. Odgovor režima je bio šokantan: dozvolit će se njegov ukop u Siriji pod uslovom da se formira sigurnosna komisija koja će sastaviti niz inkriminirajućih stvari o preminulom, njegovim navodnim zločinima, i javno to prezentirati. Rođak je potom ukopan u Bagdadu.

Još uvijek su Sirijcima svježa sjećanja na to kako su sektaške šiijske bande oskrnavile kabur plemenitog ashaba Halida ibn Velida u Homsu, na očigled cijelog svijeta koji nije ni trepnuo. Prije nekoliko dana, pak, oskrnavili su kabur čuvenog halife Omera ibn Abdulaziza istočno od grada Mearrat Numan. Opet niko nije izustio ni riječ.

To je priroda zločinačke sektaške bande. No, da li je skrnavljenje kabura gore od masovnih ubistava i progona, od uništavanja gradova i sela?