Skandalozno: Tužilaštvo BiH odbija provesti istragu protiv Dragana Lukača za ubistvo zarobljenika Nedžada Dizdarevića

1443

Krajem novembra, odnosno 24.11.1994. godine pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda i Odreda specijalne policije MUP-a Republike Srpske izveli su napad na naselja Sokolac kod Bihaća. Ovaj napad predvodio je Dragan Lukač, aktuelni ministar MUP-a Republike Srpske. Na snimku kojeg je Saff objavio prije nekoliko godina, vidi se kako Dragan Lukač ispituje zarobljenog Nedžada Dizdarevića, a onda naređuje vojnicima “hajde, vodite ga”.

Koji minut kasnije Nedžada Dizdarevića su odveli Lukačevi vojnici i zaklali. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2003. godine iz groblja Humci 1 kod Bihaća.

– Izvršenom obdukcijom utvrđeno je da je smrt nasilna i da je nastupila usljed strijelne povrede glave i karlice, ali je vještak utvrdio da ne isključuje mogućnost da je, prije zadobijanja strijelne rane u predjelu glave, lica i karlice, smrt mogla biti uzrokavana klanjem (nožem u predjelu prednje strane vrata-moguće i bajonetom), a da su ovi prelomi mogli nastati i naknadno usljed strijelnih rana u već mrtvo tijelo, navedeno je u presudi Suda BiH kojom je Pavle Gajić u junu 2011. godine osuđen na sedam godina zatvora.

Gajić je priznao da je zaklao Dizdarevića. Nakon što se u javnosti pojavio snimak na kojem se vidi aktualni ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kako govori da “odvedu” Dizdarevića, porodice žrtava iz USK-a poslale su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv njega. No, ubrzo je uslijedio šok.

– Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv Dragana Lukača, kazao je medijski sagovornik iz Državnog tužilaštva.

Za Tužilaštvo BiH, odnosno za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, nema ni najnižeg stepena sumnje da je Dragan Lukač počinio ratni zločin prilikom operacije u mjestu Sokolac.

– Akcija je započela u jutarnjim satima, a jedinicom Odreda specijalne policije MUP-a komandovao je Lukač Dragan, koji se vidi na navedenom snimku i koji je poslije akcije dao intervju, dok je jedinicom Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” komandovao Šušnjik Mile. Njegov zamjenik bio je Gatarić Rajko, piše u predusi Suda BiH kojom je osuđen Pavle Gajić.

Svjedok u tom predmetu Duško Zorić je naveo da je “motorolom prenešena vijest da je u gornjem dijelu naselja Sokolac zarobljen neprijateljski vojnik, pa je zajedno sa Markanović Marinkom došao na asfaltni prostor u blizini džamije gdje je primjetio da se okupio veliki broj vojnika koji stoje u krugu.

– Između njih je na asfaltu ležao mlađi mrtav čovjek koji je bio ‘preklan u predjelu vrata’, na sebi je imao civilnu odjeću, a pored njegove glave je bio fes bordo boje. Nakon što se odmakao od tog mjesta, čuo je rafal, a kada se okrenuo nekoliko vojnika je držalo puške usmjerene prema tijelu ubijenog, navedeno je u presudi.

Svjedok je rekao da je čuo da je mladića ubio Pavle Gajić koji je 2011. godine osuđen. Ali Tužilaštvo BiH smatra da Dragan Lukač, kao komandant, nije kriv za ovo ubistvo iako je neposredno pred likvidaciju zarobljenika okupljenim vojnicima rekao: “Vodite ga”.

Ekskluzivno: Dragan Lukač naredio da se odvede zarobljeni Nedžad Dizdarević koji je zatim zaklan ( VIDEO)

Pogledajte spaljeni Sokolac i srušenu džamiju nakon što je 5. korpus protjerao Lukača i njegove četnike (VIDEO)

(Saff/ Istraga.ba)