Skriveni motivi američkog povlačenja iz Sirije

331

Turska je iskoristila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih trupa iz Sirije i započela operaciju stvaranja sigurnosne zone na sjeveru Sirije. Trump je svoju odluku branio tvrdnjom da ispunjava predizborno obećanje o smanjenju broja američkih trupa izvan zemlje uz opasku da „Kurdi nisu anđeli“. Sve to pobuđuje niz pitanja o razlozima američkog povlačenja.

Politički analitičar Muhammed Nadir el-Umeri, u razgovoru za agenciju Sputnik kazao je da Trump ovim povlačenjem želi da postigne dvije stvari: poboljšanje unutrašnje pozicije pred predstojeće predsjedničke izbore, naročito nakon pritisaka Kongresa SAD na njega; i, drugo, pokušaj kreiranja određene anarhije na sjeveru Sirije. Američko povlačenje, smatra ovaj analitičar, bilo je zeleno svjetlo Turskoj za provođenje vojne operacije na sjeveru Sirije.

Pokušaj stvaranja razdora među zemljama okupljenim oko sporazuma iz Astane

Kao glavni cilj američkog povlačenja iz sjevera Sirije, Umeri vidi pokušaj izazivanja razdora između Rusije, Irana i Turske, koje stoje iza sporazuma u Astani. „Ali, Trump nije očekivao da će Rusija uspjeti da izdejstvuje sporazum između sirijske vlade i kurdskog YPG-a, stoga se ponovo umiješao u dešavanja i nametnuo primirje od 120 sati, kako bi spriječio priklanjanje YPG-a Rusiji i da bi ostavio mogućnost Washingtonu da opstruira političko rješenje u Siriji“, naveo je Umeri koji kao drugi cilj vidi nastojanje Trumpa da kontrolira sirijsku naftu i spriječi vlasti u Damasku da se okoriste njome.

Umeri tvrdi da je treći cilj  „pronalaženje pogodnog tla za ponovno širenje ISIL-a“, jer, kako je kazao, u regiji se još uvijek nalazi oko dvanaest hiljada boraca ove terorističke grupe i Sjedinjene Države ih ponovo mogu iskorisititi za ostvarenje svojih ciljeva.

Djelimično povlačenje

Umeri je istakao da je povlačenje američkih trupa iz Sirije djelimično, a njihovom povlačenju se protive i republikanci i demokrate, pa je već treći put blokirana Trumpova odluka o povlačenju. Dokaz da se američke trupe ne namjeravaju potpuno povući iz Sirije je američka vojna baza u Tenefu na jugu zemlje. U njoj su stacionirane značajne američke snage i tu će ostati, bilo radi toga da zadrže vojni utjecaj u toj zemlji, bilo radi osiguravanja Izraela. „Dakle, ovo povlačenje nije stvarno i ne doprinosti političkom rješenju. Čak bismo mogli kazati da je njegov cilj opstruiranje političkog rješenja u Siriji“, kazao je Umeri.