SAFF

Smajić: Srbija nas ponižava uz odobrenja ministarstava koje vode kadrovi trojke

Facebook
Twitter
WhatsApp

Državni delegat Džemal Smajić (SBiH) reagirao je na izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji je pravdao dolazak srbijanskih vojnika na tlo BiH. Smajić je istakao da je to saopćenje bilo sramno i neprimjereno.

“Da li je neko kadet ili je vojnik, a nosi uniformu Srbije i maše zastavom strane zemlje, sasvim je svejedno. Helez ovim dodatno urušava ugled naše zemlje i pokazuje elementarno neznanje i zbunjenost.

Već godinu dana upozoravam da se radi o nekompetentnom čovjeku koji vodi sektor odbrane Bosne i Hercegovine. Helez je dugo tvrdio da BiH kontroliše svoje nebo, da bi sam priznao prije nekoliko sedmica da tek treba uspostaviti kontrolu.

Pored Heleza u Vijeću ministara sjede njegovi koalicioni partneri Forto i Konaković koji su učestvovali u davanju dozvole srbijanskom helikopteru da doleti u Trebinje gdje je došao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić da demonstrira da Srbija suvereno vlada teritorijom manjeg bh. entiteta. Rezultat njihovog nerada je posljednje marširanje pripadnika Vojske Srbije bosanskohercegovačkim gradovima.

Ako se ispostavi, kao što se piše, da je Ministarstvo inostranih poslova BiH obaviješteno o dolasku vojnika Srbije, a da nije upozorilo na to cjelokupnu bh. javnost i nadležne organe, onda je to čin izdaje prvog reda. Ono što je najtužnije u svemu, ministri Trojke, kao i drugi visokorangirani političari te koalicije, ne razumiju međunarodne odnose i pozicioniranje Srbije u BiH konstantnim provokacijama. Poražavajuće je što se često ispostavi da nas Srbija ponižava uz potpise i odobrenja ministarstava odbrane, vanjskih poslova, prometa i komunikacija”, naveo je Smajić u reakciji.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA