ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Sramotni ispad Vjerice Radeta je slika moralnog sunovrata Srbije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sramotni ispad funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radeta zapravo je slika moralnog sunovrata Srbije, smatra osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.
Podsjetimo, Radeta je na svom Twitter profilu ismijala smrt predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović Tweetom: “Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!”.

– Ja to vidim kao kontinuitet raznih izjava – njenih i uopšte pripadnika Šešeljeve, ali Boga mi i ove vladajuće partije koja se ne libi da daje razne kvalifikacije bilo kome u regionu, pogotovo u vezi s nedavnom prošlošću i interpretacijom događaja iz 90-ih godina – kaže Biserko za Vijesti.ba.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, navodi, većina tih kvalifikacija uglavnom se svodi na događaje u Srebrenici.

Biserko upozorava kako je teško očekivati da će genocid u Srebrenici Srbija ikada priznati, već ga na razne načine i umanjuje, a u tome „osim političkih elita, učestvuje i veliki dio akademske zajednice“.

– Oni u svakoj prilici dodatno vrijeđaju sve žrtve koje su u Srebrenici izgubile svoje najbliže, ali i preživjele – kojima daju razne kvalifikacije poput ovih Radetinih. Oni posebno reaguju na genocid u Srebrenici, jer je to nešto što Srbiju zapravo moralno proziva u svakoj situaciji, pogotovo što se radi o prvom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i prvoj državi osuđenoj jer nije protivno djelovala – dodaje Biserko.

Prema njenim riječima, sadašnja vlast dodatno ponižava Srbiju i sve njene građane jer na ovakav način dodatno vrijeđa sve u regionu, a posebno u BiH.

Biserko naglašava da se iz Narodne skupštine Srbije, u kojoj Radeta obnaša funkciju potpredsjednice, ne ograđuju ni od čega, „te se može zaključiti i da su njene izjave stav koje država brani“.

– Ona bi ustvari trebala biti kažnjena ili izbačena iz Skupštine. Međutim, nije ona jedina, jer su prije nje bili brojni ispadi i drugih poslanika, ali niko nije reagovao. Prema tome, može se zaključiti da iza toga ne stoji samo njena partija, već i vlast koja nije reagovala kako bi se na neki način od svega toga distancirala – zaključila je Biserko.

(Vijesti.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA