SAFF

Sramotni ispad Vjerice Radeta je slika moralnog sunovrata Srbije

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sramotni ispad funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radeta zapravo je slika moralnog sunovrata Srbije, smatra osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.
Podsjetimo, Radeta je na svom Twitter profilu ismijala smrt predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović Tweetom: “Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!”.

– Ja to vidim kao kontinuitet raznih izjava – njenih i uopšte pripadnika Šešeljeve, ali Boga mi i ove vladajuće partije koja se ne libi da daje razne kvalifikacije bilo kome u regionu, pogotovo u vezi s nedavnom prošlošću i interpretacijom događaja iz 90-ih godina – kaže Biserko za Vijesti.ba.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, navodi, većina tih kvalifikacija uglavnom se svodi na događaje u Srebrenici.

Biserko upozorava kako je teško očekivati da će genocid u Srebrenici Srbija ikada priznati, već ga na razne načine i umanjuje, a u tome „osim političkih elita, učestvuje i veliki dio akademske zajednice“.

– Oni u svakoj prilici dodatno vrijeđaju sve žrtve koje su u Srebrenici izgubile svoje najbliže, ali i preživjele – kojima daju razne kvalifikacije poput ovih Radetinih. Oni posebno reaguju na genocid u Srebrenici, jer je to nešto što Srbiju zapravo moralno proziva u svakoj situaciji, pogotovo što se radi o prvom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i prvoj državi osuđenoj jer nije protivno djelovala – dodaje Biserko.

Prema njenim riječima, sadašnja vlast dodatno ponižava Srbiju i sve njene građane jer na ovakav način dodatno vrijeđa sve u regionu, a posebno u BiH.

Biserko naglašava da se iz Narodne skupštine Srbije, u kojoj Radeta obnaša funkciju potpredsjednice, ne ograđuju ni od čega, „te se može zaključiti i da su njene izjave stav koje država brani“.

– Ona bi ustvari trebala biti kažnjena ili izbačena iz Skupštine. Međutim, nije ona jedina, jer su prije nje bili brojni ispadi i drugih poslanika, ali niko nije reagovao. Prema tome, može se zaključiti da iza toga ne stoji samo njena partija, već i vlast koja nije reagovala kako bi se na neki način od svega toga distancirala – zaključila je Biserko.

(Vijesti.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA