Srbi i Hrvati će vladati državom, RS-om i Federacijom, a Bošnjaci u pet kantona

3433

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je sastanak sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu.
“U ponedjeljak imam sastanak sa Čovićem na nivou stranaka u Istočnom Sarajevu. Imam kontakata i sa drugima, ali je zanimljivo, i priznajem da sam malo politički lijen i ne razumijem u FBiH ko s kim ide u vlast. Nemam namjeru da se bavim tim, čekam da se tamo izbore i naprave neku većinu i da onda pregovaram s njima, rekao je Dodik.

Milorad Dodik je suvereno zavladao Republikom Srpskom, uspio je čak uništiti i opoziciju. Zahvaljujući izbornim rezultatima HDZ je u poziciji da diktira uzpostavu vlasti u Federaciji BiH i da zajedno sa SNSD-om kontroliše vlast na nivou države. Istovremeno, bošnjačka politička scena je spala na najniže grane. Trenutno se na bošnjačkoj političkoj sceni vodi briga samo o tome ko će vladati u pet kantona. Dodik kaže da mu je zanimljivo pratiti taj okršaj. Jasno je da on i Dragan Čović očekuju da za partnera dobiju što slabijeg bošnjačkog partnera uz pomoć kojeg će efikasnije uspostaviti kontrolu nad državom, a HDZ nad Federacijom BiH. Naravno, Bošnjaci će moći do mile volje da vladaju u Sarajevu, Goraždu, Zenici, Tuzli i Bihaću. Naravno, i u ta četiri kantona Bošnjaci neće moći uraditi ništa bez dozvole Srba i Hrvata iz Naše stranke, SDP-a i DF-a.